Prezentare de carte în cadrul seriei ‘Întrevederi literare la Reședința Ambasadorului României în Regatul Belgiei’

ICR Bruxelles și Ambasada României în Regatul Belgiei continuă proiectul„Întrevederi literare la Reședința Ambasadorului României în Regatul Belgiei”.

În data de 18 noiembrie, Philippe Marchandise își va prezenta cartea, “Le Jour de l’amélanchier”, apărută la Bruxelles, Editions Mols, și tradusă în limba română de Petruța Spânu „Ultima ei noapte de viață, întâia mea noapte de doliu”, publicată la Editura Fides, Iași.

„Le jour de l'amélanchier” este un roman cu un scenariu captivant. Într-un limbaj clasic și rafinat, scriitorul tratează un subiect serios: o operație grea și riscantă, careia prin surprindere un bărbat de cincizeci de ani, activ și vivace. Cititorul este purtat prin labirintul spitalelor, al terapiei intensive, i se oferă explicații medicale, dar mai presus de toate este cufundat în universul reconfortant al convalescenței, în acel moment minunat, în acele săptămâni în care pacientul merge în fiecare zi puțin mai bine (spre deosebire deviața de zi cu zi și de îmbătrânirea inevitabilă), în acele zile binecuvântate când pacientul renaște la viață. Temele sunt serioase (teama de moarte, amintirile mamei, care nu a supraviețuit unei operații similare, încetarea bruscă a oricărei activități, suferința, singurătatea în fața calvarului, imobilitatea forțată), dar abordarea este zâmbitoare și poetică,asemenea primăverii. Este prezentat cu umor timpul petrecut pe coridoarele și în încăperile spitalelor. Cartea lui Philippe Marchandise este și o pledoarie pentru muzică. El explică de ce trebuie să îl iubim pe Bach, de ce este imposibil să asculte Bach ca muzică de fundal în timp ce face altceva, această muzică fiind atât de captivantă. SanctusulMisei înDo minor BWV 232 îl poate ridica pe convalescentdin scaunul cu rotile. 

„O astfel de muzică nu poate minți. Iată de ce Leibnitz a considerat muzica drept algebra lui Dumnezeu”, scrie autorul.

La serata literară, va participa editorul Philippe Coméliau (Maison d’édition Mols), dar și un public numeros format din intelectuali, prieteni ai autorului, membri ai unor familii aristocratice și români din diaspora.

PHILIPPE MARCHANDISE, absolvent de drept și deștiințe economice, este jurist și director pentru afaceri publice pentru un mare grup industrial din Belgia și ’grand admirateur de la Roumanie’, cum se auto definește. Este autor a numeroasearticole științifice în materie juridică, unele premiate. Pasionat de muzică, mai ales de Johan Sebastian Bach, de pian, de grădinărit, dar și de istorie și de călătorii, Philippe Marchandise a scris două romane foarte apreciate de public: „Le jour de l'amélanchier” și Le soupir de la paruline”.

În urma dialogului constant pe care reprezentanții ICR Bruxelles și ai Ambasadei României în Regatul Belgiei îl au cu mediul asociativ din Belgia, dar și cu românii care lucrează în mediile europene, considerăm necesară prezentarea activității literare și științifice a unor membri din comunitatea românească și comunitatea belgiană care publică în România și în Belgia.

Proiectul face parte din strategia ICR Bruxelles de acrește vizibilitatea publicațiilor literare și științifice ale românilor stabiliți în Belgia, dar și a cărților scrise de autori belgieni traduse în limba română, de a promova lucrări scrise de autori români apărute la edituri prestigioase din România, de a facilita dialogul și colaborarea comunităților culturale și științifice românești cu parteneri din lume, de a consolida imaginea reprezentanței de instituţie parteneră cu deschidere către mediul academic, către cunoscători și iubitori de cultură românească. De asemenea, urmărim favorizarea deschiderii spre celelalte culturi ale lumii și a receptării acestora în spațiul românesc și, nu în ultimul rând, de a menţine o cooperare constantă cu Ambasada României în Regatul Belgiei în vederea dezvoltării programelor de diplomație culturală.

*****

Clădirea reședinței ambasadorului României în Regatul Belgiei face parte din patrimoniul belgian și a devenit proprietatea statului român în 1932, achiziţionată în timpul mandatului ministrului afacerilor externe, Nicolae Titulescu.

În decursul anilor, numeroase evenimente au fost organizate în salonul Reședinței ambasadoriale, evenimente la care ICR Bruxelles a fost partener: „La Roumanie, racontée et traduite” – curs-conferință și seară literară româno-poloneză (aprilie 2022), Ziua Femeii (8 martie 2020), Scriitori români prezenți la Festivalul de Arte EUROPALIA Romania (2019), Arhitectura interbelică a Bucureștiului – expoziție realizată și prezentată de arh. Luca Matei Stoian (2018), Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie 2018 și 2019), Lansare de carte „L’Histoire de la Transylvanie” de Jan de Maere (2018), Ziua Internaţională a Francofoniei (martie 2016), recitalul omagialDimitrie Cantemir, susținut de grupul Imago Mundi (octombrie 2015) etc. De asemenea, în luna iunie 2022, a fost organizată în același cadru o întâlnire între medici și profesori universitari români și belgieni.