Prezență teatrală importantă în Germania: ICR Berlin a invitat cinci spectacole româneşti la München și Karlsruhe

În luna octombrie, Institutul Cultural Român din Berlin prezintă în orașele München și Karlsruhe cinci spectacole de teatru din România.

„Ţinuturile joase“, adaptare de Nikolaus Wolcz după romanul Hertei Müller, „Nu ne-am născut în locul potrivit“, de David Schwartz și Alice Monica Marinescu, şi lectura scenică „Familia Offline“, de Mihaela Michailov, sunt invitate de Badisches Theater din Karlsruhe în cadrul unui weekend teatral dedicat teatrului românesc (18–20 octombrie). Spectacolele „Absolut”, de Alexandru Dabija, și „Actorul”, de Anca Dana Florea, vor fi prezentate publicului german în orașul München, în cadrul Zilelor Culturii Române (10 octombrie – 9 noiembrie).

Sub forma unui recital susținut de Marcel Iureș, spectacolul „Absolut”, de Alexandru Dabija, este o transpunere în actualitate a textului „Ivan Turbincă”, de Ion Creangă. Personajul jucat de Marcel Iureș, un om al străzii din zilele noastre, adoptă pe rând multiple roluri, devenind sub ochii spectatorilor când sătean, când boier, când Dumnezeu, când Scaraoschi, când Moartea, când Sfântul Petru. Acest one-man-show interpretat magistral de Marcel Iureș poate fi văzut pe 12 octombrie în Dogmagkateliers München.

Tot în cadrul Zilelor Culturii Române din München va avea loc spectacolul „Actorul”, în regia Ancăi Dana Florea, pe muzică live compusă de Mircea Tiberian și pe textele lui Mircea Dinescu. Prin pantomimă și monolog, trecând prin diverse stări și traversând diverse etape din istoria teatrului, Mihai Mălaimare interpretează cu vervă și umor rolul actorului care se joacă pe sine. Spectacolul va fi prezentat în ziua de 27 octombrie în Kulturzentrum Gasteig din München.

Badisches Theater din Karlsruhe, unul dintre cele mai importante teatre de stat din Germania, care dispune de trei săli moderne de teatru situate în plin centrul orașului, a invitat între 18 şi 20 octombrie, în cadrul Neues Theater aus Rumänien, trei spectacolele din Romania: „Ţinuturile joase“, de Herta Müller, în regia lui Nikolaus Wolcz, „Nu ne-am născut în locul potrivit“, de David Schwartz şi Alice Monica Marinescu, şi lectura scenică „Familia Offline“, de Mihaela Michailov.

Weekend-ul teatral de la Karlsruhe începe pe 18 octombrie cu lectura scenică „Familia Offline“, de Mihaela Michailov, la Sala Studio. Piesa „Familia Offline“ prezintă viaţa de zi cu zi a unor copii care se transformă în oameni mari, aşteptându-şi părinţii să se întoarcă de la muncă din străinătate. Maturizarea lor naşte întrebări inocente, tandre sau cinice despre lumea în care trăiesc. Migraţia forţei de muncă reprezintă unul dintre fenomenele majore ale societăţii contemporane, cu implicaţii politice fundamentale în structurile de viaţă cotidiană şi în noua ordine economică a familiei globale.

Sâmbătă, 19 octombrie, va avea loc spectacolul „Ţinuturile joase/Niederungen“, de Herta Müller, în regia lui Nikolaus Wolcz și scenografia lui Helmut Stürmer în sala Kleines Haus. Herta Müller, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, vorbeşte în premieră absolută pentru teatru despre copilăria ei din Niţchidorf. Ea trece prin staţiile acelor vremuri şi evocă cu umor personajele trecutului, retrăind propriile temeri din copilărie, certurile părinţilor şi micile şarlatanii ale vieții cotidiene , zugrăvirea acestora dintr-o perspectivă subiectivă nefiind lipsită de căldură şi umor.

„Nu ne-am născut în locul potrivit“, în regia lui Manuel Braun încheie weekend-ul teatral românesc şi va fi prezentat pe 20 octombrie la Sala Studio. „Nu ne-am născut în locul potrivit“ se bazează pe un text scris de David Schwartz şi Alice Monica Marinescu, care descrie lumea invizibilă a refugiaţilor şi apatrizilor, viaţa într-o lume a regulilor care îngrădesc, a legilor care nu se respectă şi a graniţelor care destramă familii şi comunităţi. Textul celor doi a câştigat concursul „Talking About Borders“, organizat în 2012 în România.

În cadrul evenimentului dedicat teatrului românesc va fi expusă şi instalaţia „Take a peek. The city. The people. The absurde. Bucharest“, realizată de arhitecţii Dan Lancea şi Sabina Pip.

Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe Facebook .