Președinția irlandeză a Uniunii Europene și România

Dezbatere pe teme europene în deschiderea Conferințelor ICR
Miercuri, 23 ianuarie 2013, de la ora 11.30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) va avea loc conferința cu tema Președinția irlandeză a Uniunii Europene și România. Vor fi prezenți Andrei Marga, președintele ICR, Mircea Coșea, profesor la Academia de Studii Economice, E.S. dl. Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei în România, E.S. dl. Giorgios Poukamisas, ambasadorul Greciei în România și Jonas Mazeika, Secretar I al Ambasadei Lituaniei în România. Întâlnirea, organizată în cadrul noului ciclu de evenimente intitulat Conferințele ICR, este prima dintr-o serie de dezbateri care își propun să prezinte în România perspectivele irlandeze asupra Uniunii Europene.

Dezbaterea va viza teme precum exercițiul bugetar 2014 – 2020, spațiul Schengen, imigrația, criza economică. O premiză importantă a dialogului o reprezintă trăsăturile comune ale celor două țări: Irlanda și România sunt situate, ambele, la frontiera UE, au fost afectate de criza economică și au nevoie de o schimbare a modului de dezvoltare social-economică. Un subiect în legătură cu care dezbaterea de la Institutul Cultural Român își propune să aducă o contribuție îl constituie căile pe care România își poate promova interesele în cadrul Uniunii Europene.

Președinția UE este deținută prin rotație de țările membre. Irlanda a preluat acest mandat de la Grecia la începutul lui 2013 și îl va îndeplini în prima jumătate a anului. La sfârșitul lunii iunie, Președinția UE va fi preluată de Lituania (informații suplimentare: http://www.eu2013.ie/)

Accesul la conferința de la Institutul Cultural Român este liber.


afis