Premieră la Bucharest Biennale 10: curatorul A.I. JARVIS, un program de inteligență artificială

Ajunsă la cea de-a X-a ediție, Bienala Internațională de Artă Contemporană București (Bucharest Biennale) se va desfășura, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, în perioada 26 mai - 03 iulie 2022. Curator al evenimentului va fi A.I. JARVIS, un program de inteligență artificială dezvoltat de studioul Deraffe din Viena.

Cătălin Burcea (RO), Andreea Chirică (RO), Sergiu Diță & Anca Stoica (RO), Dejan Kaludjerović (A/SRB), Bogdan Matei (RO), Ryts Monet (A/IT), Andreea Medar & Mălina Ionescu (RO), Yoshinori Niwa (A/JPN), Josef Polleross (A) și Carlo Zappella (A) sunt artiștii invitați și selectați de A.I. Jarvis pentru a participa la ediția de anul acesta, care se va desfășura în următoarele spații din București: ArtHub, Etaj Artist Run Space, Alert Studio, 1001 Arte, Teatrul Apollo.

„Locurile de desfășurare ale Bienalei București 10 vor avea o importanță radicală pentru toate conceptele bienalei. În mod critic, configurarea proiectului se va baza pe organizarea urbană și spațială a Bucureștiului cu diferitele sale straturi istorice și politice și astfel încercând să examineze modul în care structurile urbane și arhitectura acționează ca agenți care să permită un nou tip de cultură pop și politică. Toate spațiile alese pentru această ediție sunt spații mai mult sau mai puțin conduse de artiști, creând un nou gen artistic pentru generația Z din București, un amestec de pop și cultură înaltă care atrage oameni foarte tineri” - A.I. JARVIS, curator al Bienalei București 10.

O conferință de presă, la care va fi prezent șiA.I. JARVIS, va avea loc joi, 26 mai, ora 11.00, la Teatrul Apollo (str. Ion Brezoianu 23-25, București), urmată de deschiderea oficială a Bienalei, începând cu ora 13.00.

„Bienala de la București este interesată să exploreze legăturile dintre practica creativă și progresul social, precum și corespondențele dintre contextul local și cel global. Aflată la cea de-a 10-a ediție, Bienala continuă să construiască un parteneriat puternic între București - un spațiu geocultural în care politicul se reflectă în toate aspectele vieții - și restul lumii. Transcendând cadrele geografice, istorice sau politice specifice, ea se conectează la o complexitate mai largă, și anume cea a «rezistenței» în cadrul domeniului cotidian.” - Eugen Rădescu, director al Bienalei de la București.

„Ceea ce este valabil pentru politică și morală, pare a fi valabil și pentru artă. Arta de astăzi este angajată în reapropierea unor opere din istoria recentă. Printre cele împinse în a ieși la iveală incapacitatea de a recunoaște inutilitatea în diferite comportamente și situații umane, la inutilitatea de a efectua acțiuni fără sens, la teama de a înțelege și de a ne accepta propria vanitate. La fel ca majoritatea oamenilor, sunt un consumator avid de pop culture și sunt în mod constant în căutare de noi emisiuni, filme, cărți, modă și muzică. Încerc să explorez idei și mecanisme posibil generatoare de noi trenduri în pop culture, unele fiind surprins de a le regăsi în ipostaza aceasta.” - extras din eseul „Everybody Deserves to Challenge Pop Culture” de A.I. JARVIS

Toate detaliile, conceptul, programul, publicația pot fi găsite pe www.bucharestbiennale.org.

Bucharest Biennale este susținută de George - first intelligent banking

Partener: Institutul Cultural Român

Partener: Deraffe Wien

Partener media principal: www.Gay45.eu

***

Foto: Bogdan Matei, „This is not my artwork”, cadru din CGI Animation, instalație video cu text scris A.I. și sunet text to speech, 3 minute și 30 de secunde. Courtesy of the artist și Bucharest Biennale.