Peca Ștefan @ Abbey Theatre, Dublin

O lectură cu public a piesei Cinci minute miraculoase în Piatra Neamț de Peca Ștefan, în regia lui Annabelle Comyn, va avea loc la Abbey Theatre (Teatrul Național), Dublin, în data de 6 iulie 2011, cu sprijinul ICR.

În 2010, Peca Ștefan a câștigat premiul oferit de Fundația Culturală Irlanda-România unui tânăr dramaturg. Din juriu au făcut parte regizorul Alexandru Dabija și Aideen Howard, literary director la Abbey Theatre. În urma acordării premiului Abbey Theatre a programat lectura cu public (rehearsed reading) și l-a invitat pe regizorul Peca Ștefan să petreacă o săptămână alături de echipa teatrului, să participe la repetiții și să se familiarizeze cu lumea teatrului irlandez.

Peca Ștefan este considerat una dintre cele mai importante figuri ale dramaturgiei românești contemporane. A studiat la NYU (2003-2004) și a beneficiat de rezidențe la Royal Court Theatre, Londra (2005), Long Wharf Theatre, New Haven, Statele Unite (ArtsLink Playwright in Residence, 2007, 2008). Piesele sale s-au jucat în România, Statele Unite, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Elveția, Austria, Franța, Italia, Cehia, Ungaria, Estonia, Olanda, Bulgaria, Rusia, Polonia și Serbia. A câștigat mai multe premii, printre care London Fringe Report Award for Best Play – Relationship Drama pentru The Sunshine Play (2006) și Premiul pentru inovaţie pentru România 21 la Heidelberg Stuckemarkt (2007). 

www.peca.ro