Patru artisti romani @ ICR Londra

       

Institutul Cultural Roman prezinta expozitia Patru artisti romani, cu lucrari de pictura si desen de Florica Prevenda, Anca Boeriu, Florin Stoiciu si Alexandru Radvan. Lucrarile ilustreaza patru carti de Mircea Ivanescu, Max Blecher, Constantin Noica si Ioan Grosan, publicate de University of Plymouth Press in 2009.

Volumele fac parte din seria 20 de scriitori romani - colectie de referinta care include cele mai bune titluri de literatura romana din ultima suta de ani, ce vor fi traduse si publicate la prestigioasa editura britanica pana in 2012.

Primele patru carti publicate sunt O selectie de poeme de Mircea Ivanescu, Intamplari din irealitatea imediata de Max Blecher, Sase maladii ale spiritului contemporan de Constantin Noica si Caravana cinematografica de Ioan Grosan.

Fiecare volum este insotit de 16 ilustratii color realizate de artistii:

Florica Prevenda (n. 1959) - lucrarile sale sunt alcatuite din straturi de materie vizuala si tactila suprapuse peste semne urbane ale prezentei umane. Motivul fundamental este fata, peste care artista intervine cu mesaje existentiale, amprentate in straturile adanci de alb, gri si negru. Ca si in poezia lui Ivanescu, emotiile transpar inexprimabil insa sugestiv. Expozitii de grup (selectie): Fata, Muzeul National de Arta, Bucuresti (1999); Metropolis. In umbra prezentului, Simeza (2004). Expozitii individuale la Arthus Gallery, Bruxelles (1999, 2001, 2004).

Anca Boeriu (n. 1957) - pictor si grafician, interesata de corpul uman in tensiune. Exista o relatie de afinitate intre arta sa si conditia lui Blecher - care a suferit de tuberculoza osoasa si a stat imobilizat in pat in ultimii zece ani de viata. Boeriu este profesor la Universitatea Nationala de Arta din Bucuresti. A primit Premiul I pentru instalatie acordat de Radio France International, Paris (1991) si Premiul de litografie Gavenea, Tulcea (1994).

Florin Stoiciu (n. 1965) - profesor la Universitatea Nationala de Arta din Bucuresti. Este interesat de stil si concept; totodata, lucrarile sale includ deseori observatii comice, efecte alegorice si reflectii existentiale dilematice, ca si scrierile lui Noica. A castigat Premiul I pentru carte bibliofila in 1996 si premiul Dominus in 1993 si 1995.

Alexandru Radvan (n. 1977) - profesor la Universitatea Nationala de Arta din Bucuresti. Arta sa exploreaza notiuni precum sens si realitate, credinta crestina si mitologii antice. Cu un ton nihilist, ca si Grosan, Radvan analizeaza retoricile adevarului si incertitudinii. Expozitii personale (selectie): Wond'ring aloud, Anaid Art Gallery, Bucuresti; Zeus & Europa, Calina Gallery, Timisoara; si Huldigung des Judas & der Kreuzfahrer, Hattingen. Premii: Opera Prima, Premiile Prometheus 2007 si Premiul Alexandru Tzipoia pentru cea mai buna expozitie in 2001.

Cand: 21 ianuarie - 19 februarie 2010, luni-vineri: 10am - 5pm;

Unde: Institutul Cultural Roman, Londra

Intrarea libera.