Participarea Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu cu spectacolul „Oidip” în cadrul China Shanghai International Arts Festival

ICR Beijing susține participarea Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu cu piesa „Oidip” în cadrul celei de a 20 – a ediție a China Shanghai International Arts Festival. Vor avea loc două reprezentații, în zilele 25 și 26 octombrie 2018.

„Oidip” este o adaptare după „Oedip la Colonos” şi „Oedip Rege” de Sofocle şi surprinde prin forţa viziunii aproape cinematografice a montării regizorului Silviu Purcărete, care îmbină realul cu imaginarul, dezvoltând o poetică a detaliilor sfâşietoare.Producţia Teatrului Naţional din Sibiu a fost concepută şi ca un proiect de cercetare și se bucură de o traducere nouă din greaca veche a celor două piese.Este o pictură a spaimelor, a presentimentelor și a nefericirii, în spiritul marilor maeştri, o tălmăcire actuală a unui destin de legendă. Scenografia este semnată de Dragoş Buhagiar, iar muzica orginală de către compozitorul Vasile Şirli.

Distribuția spectacolului este formată din actorii Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Diana Văcaru Lazăr, Diana Fufezan, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Florin Coşuleţ, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Pali Vecsei, Emoke Boldizsar, Veronica Arizancu, Cristina Stoleriu, Cristina Ragos.

China Shanghai International Arts Festival (CSIAF), este găzduit de Ministerul Culturii din Republica Populară Chineză și organizat de către Guvernul Poporului Municipal din Shanghai.

Cea de-a 20-a ediții China Shanghai International Arts Festival se va desfășura în perioada 18 octombrie - 18 noiembrie 2018, la Shanghai.

Prima ediție a China Shanghai International Arts Festival a fost în anul 1999 și reprezintă un eveniment artistic cultural la nivel înalt în China. În cadrul festivalului se prezintă arta tradițională chineză, dar și realizări culturale strălucite din țări din întreaga lume, având ca scop îmbunătățirea comunicării dintre cultura și arta chineză și cele străine.În timpul festivalului, vizitatorii pot urmări o varietate de spectacole de muzică, dans și teatru și, de asemenea, pot participa la expoziții de artă.

Festivalul este alcătuit din secțiuni care includ spectacole de teatru, balet, muzică, expoziții de artă, programul„Art Space”, programe de educație artistică, târguri de artă, forumuri, și programul tinerilor talentați numit "R.A.W!!".

Teatrul Naţional „Radu Stanca" este unul dintre cele mai importante și de succes teatre din România, continuator al tradiţiei de aproape cinci secole de teatru în Sibiu şi în regiune şi, alături de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, a reuşit performanţa unică de a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană pentru Sibiu, în anul 2007. Având în repertoriu 85 de spectacole diferite, pornind de la tragedia greacă şi ajungând la cel mai novator experiment al secolului XXI, Teatrul Naţional „Radu Stanca" colaborează cu cei mai importanţi regizori români şi europeni.

Vocaţia internaţională nu se materializează numai în turnee, ci şi într-o multitudine de coproducţii cu structuri de spectacole şi festivaliere din întreaga lume. Spectacolele, regizorii şi artiştii colaboratori ai Teatrului Naţional „Radu Stanca" au primit nenumărate premii naţionale şi internaţionale.

Răspunzând tuturor provocărilor contemporane, spectacolele Teatrului Naţional „Radu Stanca" încearcă să surprindă diversitatea tendinţelor din artele spectacolelor, pornind de la tradiţie, cuvânt şi imagine, şi ajungând la spectacole de instalaţii, teatru-dans, muzicale etc.

Spectacolul OIDIP a fost extrem de bine apreciat de către critica națională și internațională, a avut succes în rândul spectatorilor de toate vârstele, având parte de participări prestigioase în decursul timpului la diferite Festivaluri Internaționale de Teatru.

Cu acest spectacol, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu a participat în anul 2016 în cadrul Festivalului Internațional de Teatru organizat de către Beijing People's Art Theatre. Turneul teatrului românesc la Beijing, cu un mare success, a fost și de data aceasta susținut de către ICR Beijing.

ICR Beijing va contribui așadar prin susținerea participarea Teatrului Național „Radu Stanca” în cadrul China Shanghai International Arts Festival la continuarea si dezvoltarea relațiilor culturale dintre China si România, unul dintre rolurile sale fiind promovarea și mediatizarea companiilor de teatru din România, a spectacolelor și nu, în ultimul rând, a artiștilor.