Participare românească la Ziua Europeană a Limbilor 2015 din Turcia

ICR Istanbul a celebrat pentru a cincea oară consecutiv Ziua Europeană a Limbilor, cel mai mare eveniment al reţelei europene a institutelor culturale naţionale (EUNIC) din Turcia, împreună cu alte 12 institute culturale, misiuni diplomatice europene și centre de limbi străine din Istanbul.

Fiind unul dintre coordonatorii principali ai EDL 2015, ICR Istanbul s-a ocupat cu precădere de asigurarea bunei desfășurări a evenimentului din data de 3 octombrie 2015 sub sloganul ”Unsprezece limbi străine într-o singură zi”, care a cuprins o multitudine de activități cultural-artistice de la cursuri de limbă, jocuri lingvistice interactive, cursuri de dans până la concurs de vânătoare de comori.

Evenimentele dedicate sărbătoririi Zilei Europene a Limbilor au debutat vineri, 2 octombrie 2015 cu discuţii-panel de traduceri literare din limbile europene în limba turcă sub genericul ”Călătorie din Europa în Turcia prin intermediul cuvintelor” împărțite pe două sesiuni: limbi neolatine și limbi germano-slavice. La primul panel de ”Limbi neolatine” din partea României a participa traducătorul Leila Ünal care a vorbit despre experiența dobândită în domeniu, particularitățile traducerii dintr-o limbă neolatină într-o limbă aglutinantă prezentând, totodată, situația traducerilor literare din limba română în limba turcă. Publicul format din studenți, traducători și profesori universitari a fost foarte receptiv la discuții participând activ la sesiunile de întrebări și răspunsuri. Feedback-ul evaluativ pozitiv al participanților la panelul pilot i-a determinat pe organizatori să planifice anul viitor repetarea activității la o dimensiune mai extinsă.

Complexul eveniment de celebrare a diversității lingvistice și culturale derulat sâmbătă, 3 octombrie, la Centrul pentru Tineret al Municipalității Beyoğlu și coordonat de ICR Istanbul s-a bucurat de un real succes, publicul numeros din Istanbul format din adulți și copii participând la toate activitățile programului cuprinse între orele 12:00 – 18:00.

Contribuția ICR Istanbul a constat în colaborarea directă cu primăria pentru asigurare locaţie, logistică şi promovare eveniment,sprijinirea prezenţei traducătorului Leila Ünal la panelul de traduceri literare, organizarea uneia din activitățile comune lingvistice  ”Common Words Activity”, tema "The City", a unui stand de prezentare institut (distribuire material informative pliante, flyere), includerea în activităţile lingvistice comune "European Language Jeopardy/ Q & A" şi "Treasure Really", oferind publicului două cursuri introductive de limbă română pentru străini și cursuri de dans tradițional românesc. Cursurile de dans maramureșean au fost predate de Lelia Marcu-Vladu, colaboratoare a Teatrului Național București și asistent-coregraf al “Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”.

Prin participarea pentru a cincea oară consecutiv la această serie de activități pe tema multilingvismului și interculturalității, ICR Istanbul și-a propus să atragă atenția publicului local și străin asupra limbii și culturii române ca parte integrantă a culturii europene, iar prin coordonarea evenimentului comun a vizat întărirea relațiilor de colaborare cu celelalte institute culturale, misiuni diplomatice europene din Istanbul şi cu autorităţile locale (Primăria municipală Beyoglu). Limba română a fost promovată într-un cadru european, în inima Istanbulului, şi a beneficiat de toate canalele de comunicare asigurate de Primăria Districtului Beyoglu, cartierul care acoperă vechea Pera şi centrul modern al metropolei.