Oana Pellea şi Mihai-Gruia Sandu inaugurează Festa da Francofonia 2012, la Lisabona

„Pentru mine umorul are două feţe – cea înaintea căreia râzi, şi una ascunsă, cea care te face să plângi. În piesele mele eu propun un zbor deasupra umorului trist” - Matei Vişniec
Luni, 19 martie 2012, la ora 21:00, în Auditoriul Institutului Francez din Lisabona va avea loc spectacolul Du pain plein les poches/ Buzunarul cu pâine de Matei Vişniec. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Lisabona în cadrul programului Festa da Francofonia 2012. Versiunea originală în limba franceză va fi subtitrată în portugheză.

Actorii Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu oferă o interpretare originală şi sensibilă a textului, pe care l-au pus în scenă împreună. Această montare a câştigat în 2009 premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul Festivalului Comediei Româneşti (festCo) de la Bucureşti. Spectacolul s-a jucat cu casa închisă, la finele anului 2009, la Riverside Studios din Londra, fiind prezentat cu acelaşi succes în Maroc și Canada.
Matei Vişniec este un poet şi dramaturg român rezident în Franţa. Din 1992, piesele lui Matei Vişniec se joacă în străinătate, fiind al doilea dramaturg român care reuşeşte să se impună în lumea teatrului francez, după Eugène Ionesco. A fost tradus în peste 25 de limbi, iar în România este cel mai jucat dramaturg contemporan.

Lucrările sale sunt prezentate deseori la Festivalul Internaţional de teatru de la Avignon (off), cel mai prestigios de acest gen din Franţa şi unul din cele mai mari din lume. Unele piese au fost montate la importante teatre europene: Teatrul Rond Point din Paris, Teatrul Stary din Cracovia, Piccolo Teatro din Milano, Teatrul Regal din Stockholm, Teatrul Young Vic din Londra, Teatrul Naţional din Istanbul, Teatrul Maxim Gorki din Berlin, Teatro Stabile din Catania (Sicilia).
]