„Nouă Vieți“, documentar de Iulia Matei, la Festivalul Internaţional Visions du Réel de la Nyon

Noua Vieti, documentar de Iulia Matei, la Festivalul International Visions du Reel de la Nyon

Filmul documentar Nouă Vieți, realizat de Iulia Matei, va participa la Festivalul Internaţional de Film Documentar Visions du Réel, în cadrul secțiunii Premiers Pas, destinată tinerilor cineaşti. Desfășurat în perioada 25 aprilie - 3 mai la Nyon, în Elveţia, festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente de profil la nivel mondial. Proiecțiile filmului Nouă Vieți vor avea loc pe 28 aprilie (ora 18) și 2 mai (ora 13:30) la cinema Usine à Gaz. Participarea este sprijinită de Institutul Cultural Român.

Nouă Vieți este filmul de licență al Iuliei Matei, care a absolvit în 2013 secția Cinematografie și Media a Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca. Documentarul de 18’ spune povestea Alexandrei Podărelu, o bătrână exuberantă în vârstă de 85 de ani, care, deși locuiește singură de mult timp într-un apartament mic, împânzit cu obiecte vechi și amintiri, este un spirit viu, lucid, cu un simț al umorului ieșit din comun. În fața unei camere complice, care o urmărește în permanență, bătrâna își dă frâu liber gândurilor. Printr-o expunere narativă indirectă, filmul investighează resursele morale ale conștiinței personajului și modul în care (auto)ironia funcționează ca scut împotriva evenimentelor dramatice. Din echipa scurtmetrajului mai fac parte Răzvan Chirilă (imagine), Claudiu Bizău (priză directă) și Vlad Voinescu (mixaj sunet), regia și montajul fiind semnate de Iulia Matei.

Înfiinţat în 1969, festivalul Visions du Réel şi-a propus să descopere atât filme produse în ţările din estul Europei, cât şi pe cele realizate în celelalte părţi ale lumii, fără a omite producţiile elveţiene. Secțiunea Premiers Pas a selectat 20 scurtmetraje de debut, semnate de tineri cineaști autodidacți sau studenți ai școlilor de cinema din toată lumea. Filmele selectate în această competiție sunt prezentate în premieră mondială sau internațională.

Visions du Réel este unul dintre cele mai bune festivaluri din lume. Din două motive. Calitatea selecției de filme, în primul rând, și atmosfera prietenoasă în care totul se desfășoară firesc mai departe“ – revista Positif, septembrie 2013.

Nouă Vieți în catalogul online al festivalului:
http://www.visionsdureel.ch/en/festival/programme/film/f/nine-lives/