Mircea Diaconu şi Alexandru Repan continuă sâmbătă, în West-End, noua serie teatrală a ICR Londra „Poveşti spuse-n româneşte”

ICR Londra continuă, sâmbătă 13 iulie 2013, la Leicester Square Theatre, în cartierul teatrelor, West-End, din inima Londrei, seria spectacolelor destinate comunităţii româneşti, intitulată „Poveşti spuse-n româneşte”, cu spectacolul „Variaţiuni enigmatice” de Eric Emmanuel Schmitt, cu Mircea Diaconu şi Alexandru Repan. Seria propune publicului românesc din Londra şi din împrejurimi întâlnirea cu mari actori, spectacole de teatru sau recitaluri din ţară, pe baza unor texte clasice sau contemporane româneşti şi universale. Programul va fi reluat din luna octombrie, de această dată la Teatrul Cockpit.

Seria de spectacole se bazează pe o idee a producătorului independent Claudia Cîrlig şi este realizată de ICR Londra împreună cu mai mulţi parteneri locali.

„Variaţiuni enigmatice” de Eric Emmanuel Schmitt a avut premiera în anul 1996 în Franţa, la Teatrul Marigny, cu Alain Delon şi Francis Huster în rolurile principale. De atunci s-a jucat în diferite interpretări pe scenele marilor capitale ale lumii: Berlin, Moscova, Tokio, Londra. Piesele dramaturgului belgian Eric Emmanuel Schmitt se joacă în prezent în lumea întreagă, în peste de 50 de ţări. În România, este cunoscut publicului datorită spectacolelor „Libertinul”, în regia Alexandru Tocilescu, la Teatrul Bulandra, „Tectonica sentimentelor”, regia Nicolae Scarlat, la Teatrul Naţional din Bucureşti sau „Oscar şi tanti în roz”, regia Chris Simion, la Teatrul Bulandra.

„Variaţiuni enigmatice” a avut premiera la Teatrul Nottara în anul 2003 şi este o poveste plină de neprevăzut despre un scriitor celebru şi un provincial aparent banal, care iubesc aceeaşi femeie. O întâlnire esențială între două personaje din lumi diferite, pe care o dragoste complicată i-a adus față în față. O înfruntare de valori, temperamente și sensibilități, in cheie dulce-amară, mustind de umor dar și de nostalgie, ce pune în valoare forța artistică a doi mari actori ai scenei româneşti. Regizorul spectacolului, Claudiu Goga, transmite poezia aflată în subtext, iar cei doi protagonişti, prin talentul lor actoricesc de excepţie, izbutesc să o scoată la lumină cu graţie şi măestrie.

Teatrul Nottara se reîntoarce la Londra după un turneu plin de succes realizat în anul 2011 la Barbican Centre, cu piesa „Aniversarea” de Thomas Vintenberg şi Morgens Rukov, în regia lui Vlad Massaci. Unul din rolurile principale în această producţie, rolul lui Helge îi aparţine lui Alexandru Repan, care declara pentru ziarul „Diaspora românească”: „De-abia aştept să mă reîntorc în acest oraş fabulos unde am jucat în faţa unor săli pline de români şi englezi”.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk