,,Mihai Eminescu, spațiul anglo-saxon și german: influență și receptare”, la ICR Londra

Pentru a marca Ziua Culturii Naționale, Institutul Cultural Român din Londra organizează, pe 19 ianuarie 2023, începând cu ora 19.00, conferința cu tema Mihai Eminescu, spațiul anglo-saxon și german: influență și receptare.

În calendarul cultural românesc, ziua de 15 ianuarie reprezintă Ziua Culturii Naționale a României. Drept reper pentru fixarea acestei date a fost luată ziua de naștere a poetului național al românilor, Mihai Eminescu. Deși de la an la an această zi reprezintă un prilej de promovare a culturii române în cele mai diverse domenii, atenția revine periodic asupra destinului și operei lui Mihai Eminescu.

Conferința de la Londra va releva prezența, în gândirea și creația lui Eminescu, a unor figuri, simboluri și influențe engleze. De asemenea, va evidenția o serie de aspecte, inedite pentru publicul britanic, privind complexitatea problemelor abordate și transpuse în vers de poet, bunăoară teoriile despre originea universului, despre legile care guvernează spațiul și timpul, despre ideea universului curb și a relației spațiu-timp, idei considerate ca anticipând Teoria Relativității.

Materialele care stau la baza conferinței provin din manuscrisele lui Mihai Eminescu, precum și din documentele puse la dispoziție de Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu” din Iași, Muzeul Literaturii Române ”Casa Pogor” din Iași, fostul sediu al Societății ”Junimea”, și Arhivele Naționale Iași.

De asemenea, va fi adus un omagiu celui mai iscusit și recunoscut traducător în limba engleză al liricii eminesciene, Corneliu M. Popescu, decedat la 18 ani în cutremurul din anul 1977, cel al cărui nume îl poartă Premiul pentru Traducere de Poezie, al Societății Britanice pentru Poezie, The Poetry Society, premiu de la a cărui instituire se împlinesc anul acesta 40 de ani.

Invitată la acest eveniment este Prof. Univ. Dr. Marina Mureșanu Ionescu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști și cercetători români în domeniul creației eminesciene, membră a Uniunii Scriitorilor din România și laureată, în anul 1990, a Premiului ”Lucian Blaga” al Academiei Române, pentru lucrarea de sinteză ”Eminescu și intertextul romantic”.