Medalioane muzicale de iarnă

4 filme muzicale, traduse și subtitrate în limba turcă, vor fi prezentate pe pagina oficială de Facebook și pe contul youtube al Institutului Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul, începând cu data de 13 decembrie 2020.

Prezentate publicului turc și diasporei române din Turcia, filmele vor pune în evidență activitatea muzicală a unor valoroși interpreți români: pianista Axia Marinescu, violonistul Valentin Șerban, violoncelistul Ștefan Cazacu și violonistul Gabriel Croitoru

Considerata ”o pianista carismatica”,  ”o artistă cu un adevărat temperament solistic”,  Axia Marinescu este laureata mai multor competiții naționale și internaționale. Repertoriul său este foarte variat și cuprinde atât compoziții clasice, dar și muzică modernă sau lucrări în primă audiție, activând, în egală măsură, și în domeniul muzicii de cameră.

Pasionat de muzica de cameră, violonistul Valentin Şerban a susținut numeroase concerte în prestigioase săli europene. Repertoriul său este extrem de divers, regăsindu-se lucrări camerale, compoziții din literatura clasico-romantică, dar și lucrări de mare virtuozitate și mari concerte pentru vioară şi orchestră.

Violoncelistul Ștefan Cazacu şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu. A susţinut numeroase recitaluri, colaborând ca solist cu mai toate orchestrele simfonice europene, talentul său fiind răsplătit prin multe premii întâi obţinute în diverse competiţii naţionale și internaționale. Presa germană remarca interpretările sale de o ”eleganță desăvârșită, părțile lente fiind conduse cu maximă sensibilitate și naturalețe”.

Violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezenţă în viaţa muzicală în varii posturi de solist-concertist, prim violonist și profesor universitar. Din 2008, a câștigat dreptul de folosinţă și cântă pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri Del Gesu, instrument ce i-a aparţinut lui George Enescu. De-a lungul timpului, Gabriel Croitoru a apărut ca solist în compania unor orchestre celebre, susţinând recitaluri pe toate continentele. A câştigat premii la numeroase competiții naționale și internaționale, fiind catalogat de către presa de specialitate, ca „un violinist excepţional, cu o tehnică impecabilă”.  Arta sa interpretativă se regăsește în numeroase înregistrări, albume discografice solo, de muzică de camera şi cu orchestra.

Muzicologul Oltea Șerban-Pârâu va prezenta fiecare artist invitat în proiect, dar și piesele interpretate de aceștia, compoziții ce aparțin repertoriului românesc și european.

Programul face parte din ciclul anual de manifestări culturale de promovare a muzicii clasice românești și europene, a interpreților și muzicologilor români de prestigiu internațional, în mediul cultural turcesc.