Matei Rogoz, în concert la New York si Washington, DC, cu ocazia Zilelor Francofoniei

Institutul Cultural Român de la New York a dedicat mai multe evenimente acestei sărbători: un eveniment de muzică și poezie în română, engleză și franceză, dedicat lui Gherasim Luca - ”sfântul” avangardei, expoziția de fotografie ”The King of the Absurd Never Dies. Eugen Ionescu - Theater and Portraits”, dedicată lui Eugen Ionescu - părintele teatrului absurd și concertul pianistul român Matei Rogoz, stabilit la Paris, care va concerta la sala Auditorium a ICR New York, în 20 martie, ora 7 PM si în 21 martie, ora 7:45 PM, la Maison Francaise (Grande Fete de la Francophonie), 4101 Reservoir Rd., Washington, DC, 20007.

Programul de concert este următorul: Beethoven - Sonata op. 110 în La bemol Major, Enescu - Suita nr. 2 op. 10, Beethoven - Sonata op. 27 nr. 2 în Do diez minor, Prokofiev - Sonata nr. 7 op. 83 în Si bemol Major. Viața și creația lui George Enescu au fost strâns legate de Franța, unde Enescu a desavârșit mai multe compoziții influențate de cultura franceză, activitatea sa muzicală alternând între Bucuresti și Paris.

De asemenea, în cadrul evenimentului din 20 martie, Matei Rogoz va prezenta cartea sa, "Sonata pentru pian în secolele XVIII – XIX". Aspecte stilistice și interpretative, apărută la editura H`Art Gallery. Matei Rogoz va conferenția și pe marginea sonatelor din programul de concert, prezentând publicului un bogat material ilustrativ.

Cel de-al doilea concert al lui Matei Rogoz va fi la Washington, D.C., în 21 martie 2014, la ora 7:45, la "Grande fête de la Francophonie", la "Maison Française". Adresa: 4101 Reservoir Rd Washington, DC, 20007. Preţul online al unui bilet la acest spectacol este de 30 $, si poate fi achizitionat accesând linkul: http://www.francophoniedc.org/events/la-grande-fete/ cu utilizarea parolei: Jomion2014.

Matei Șerban Rogoz s-a născut în București în 1973. A absolvit Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” la clasa prof. dr. Ligia Pop și Universitatea Națională de Muzică București la clasa de pian a prof. univ. dr. Sandu Sandrin. Începând cu anul 1997 urmează mai multe cursuri de perfecționare, la Școala Normală de Muzică din Paris cu Françoise Thinat. La “Mozarteum” din Salzburg a urmat cursurile de măiestrie ale pianistului Boris Bloch. A susținut recitaluri în București, Viena, Paris și alte orașe din Franța. În anul 2001 a organizat un concert “George Enescu” la Fundația Statelor Unite de la Paris. În 2002, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Paris, organizează la Ambasada României din Franța două concerte dedicate creației enesciene, concerte filmate și ulterior difuzate de către postul TVR Cultural. Cu ocazia a 50 de ani de la moartea lui George Enescu, colaborează din nou cu I.C.R. la organizarea unui concert “George Enescu“. Este doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică București, cu lucrarea Sonata pentru pian în secolele XVIII – XIX. Aspecte stilistice și interpretative.