Mari actori români în comunităţile româneşti din Germania

Jubileul de Jean-Marie Chevret și Michele Ressi, în regia maestrului Radu Beligan, la Köln

Duminică, 10 martie 2013, în sala de teatru Bürgerhaus Köln Kalk din Köln a avut loc reprezentația piesei de teatru Jubileul de Jean-Marie Chevret și Michele Ressi, în regia maestrului Radu Beligan, cu Maia Morgenstern şi Victoria Dicu.

Producție a Teatrului Metropolis destinată comunităţii româneşti din Germania (landul Renania de Nord-Westfalia), spectacolul a fost aplaudat la scenă deschisă de peste 300 de persoane, români stabiliţi în Germania din vechiul exil sau mai recent.

Evenimentul a fost produsul colaborării dintre Institutul Cultural Român, prin Direcţia Generală Românii de Pretutindeni, şi Centrul Cultural Român din Köln.

Piesa este povestea divei Amelie care împlinește 50 de ani de carieră actoricească. Invitația de a participa la o celebră emisiune TV îi aduce actriței speranța unei reveniri. Aflată la apusul carierei, artista visează la roluri „într-o piesuţă, un filmuleţ, o telenoveluţă sau, măcar, o reclamă“.

Spectacolul prilejuiește un recital de excepție al actriței Maia Morgenstern, secondată de actrița Victoria Dicu.

Jubileu e un spectacol de văzut neapărat. Care s-a încheiat cu aducerea la buza scenei a maestrului Radu Beligan, îmbrăţişări şi aplauze. Cu o cupă de şampanie. Şi senzaţia de acasă pe care o creează în jurul lor marii actori spectatorilor la o premieră“ (Doina Uricariu, Cotidianul, 17 septembrie 2012).