Marele istoric Keith Hitchins evocă la Londra geniul lui Ion I.C. Brătianu

Distinsul istoric şi profesor american Keith Hitchins, una dintre cele mai mari autorităţi ale istoriografiei româneşti, susţine joi, 11 octombrie 2012, la Institutul Cultural Român de la Londra, conferinţa cu titlul „Ion I.C. Brătianu şi construcţia României moderne”. Cu acest prilej va fi lansat și volumul cu acelaşi titlu, publicat recent de prestigioasa editură Haus Publishing din Londra.
Conferinţa şi lansarea de carte sunt organizate de ICR Londra în parteneriat cu Institutul Cantemir de la Universitatea Oxford, cu sprijinul editurii Haus Publishing.
Volumul Ion I. C. Brătianu: România este prima monografie în limba engleză despre fondatorul României Mari, apărută în colecţia „Arhitecţii lumii moderne” a editurii Haus Publishing, alături de alte 32 de titluri despre mari politicieni cu un rol major în negocierea tratatelor de pace internaţionale după Primul Război Mondial, precum Georges Clemenceau, Lloyd George, Vittorio Orlando şi Prinţul Saionji al Japoniei.

Lucrarea este structurată în 8 capitole, la care se adaugă o introducere, o cronologie, bibliografie şi un index, însumând 219 pagini. Autorul prezintă biografia şi activitatea lui Ion I.C. Brătianu într-un mod original, îmbinând talentul omului de litere cu rigoarea ştiinţifică a istoricului. Sunt evocate, astfel, originile familiei Brătianu din secolul al XV-lea, viaţa tânărului Brătianu până la intrarea în politică la 31 de ani, contextul de tranziţie a României de la perioada fanariotă la francofonizare, precum şi împrejurări inedite în care, student la Paris fiind, Brătianu observă diferenţele de mentalitate şi de spirit între „vestul Europei şi partea lui de continent”. Cartea se încheie cu o analiză a moştenirii activităţii politice a lui Brătianu, care a culminat cu momentul istoric al României Mari.
Evenimentul din 11 octombrie va fi deschis de E.S. Dr. Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, urmat de Dr. Dorian Branea, director ICR Londra şi de Dr. Marius Turda, directorul Institutului Cantemir de la Universitatea Oxford, cu prezentări introductive despre autor şi tema conferinţei.
Profesorul Keith Hitchins este autorul cărţii România, 1866–1947, publicată în 1996 şi considerată cea mai bună sinteză a perioadei monarhice româneşti publicată la noi. O altă sinteză istoriografică, Românii, 1774–1866, acoperă prima etapă de formare a naţiunii române moderne, cu schimbări de mentalitate şi mutaţii în viaţa socială, analizate de autor cu acelaşi stil distinct. Keith Hitchins vorbeşte perfect limba română, precum şi franceză, italiană, germană, spaniolă, rusă, maghiară, bulgară, albaneză, sârbo-croată, slovacă, turcă, greaca modernă, kurdă, tadjikă, persană, kazahă, uzbekă şi azeră. A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Cluj-Napoca, Sibiu, Alba Iulia, Târgu Mureş, Timişoara şi Iaşi, şi este membru de onoare al Academiei Române. Alături de Barbara Jelovich, Seton Watson, Dennis Deletant sau Larry Watts, Keith Hitchins aparţine pleiadei de istorici anglo-saxoni care a îmbogăţit istoriografia României cu studii solide şi riguroase, intrate în bibliografia internaţională de specialitate. Aşa cum scrie prestigioasa publicaţie The Historian: „Oricine studiază istoria modernă a României trebuie să înceapă cu volumele lui Hitchins".