Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul anunță participarea României, prin vocea inconfundabilă a Luizei Zan, alături deMichael Acker –contrabas și Albert Tajti – pian,pe 19 martie 2020, ora 20.30,la unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz din lume, membru al Europe Jazz Network, Festivalul European de Jazz de la Izmir,ediția XXVII. Evenimentul va avea loc laCentrul Cultural Ahmed Adnan Saygun și este cel mai mare de acest gen programat primăvara, pe malul Egeei.
Prin propunerea ICR Istanbul de anul acesta și din experiențele anilor trecuți, preconizăm o cerere mare, posibil chiar peste capacitatea sălii, pentru că așa se întâmplă atunci când vine vorba de muzicieni din România.
Luiza Zan este una din cele mai proeminente voci ale jazz-ului românesc. Cu virtuozitate și eleganță, vocea ei caldă și impunătoare doboară ușor bariera tiparelor și a preconcepțiilor din sfera cântului.
Cântăreața a câştigat numeroase premii la concursurile autohtone de jazz, iar, în timp, pasiunea pentru competiţie s-a întețit într-atât încât a obținut, în iulie 2014, premiul al II-lea la prestigiosul Shure Jazz Voice Competition în cadrul Festivalului de Jazz din Montreux, Elveţia, cel mai vechi festival din Europa şi unul dintre cele mai aclamate din lume.
Pregătirea muzicală o desăvârșește odată cu absolvirea cursurilor Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi, secţia lied-oratoriu, clasa prof. Marie-Jeanne Stoia, dar în paralel, participă constant la workshop-uri și masterclasses cu diverși muzicieni consacrați. Studiază jazz cu saxofonistul american Rick Condit şi cu pianistul american Armen Donelian. În iulie 2004 a câştigat premiul I la Festivalul Cerbul de Aur, secţiunea interpretare, alături de trupa Slang.
Pasională şi tandră, aprinsă şi înţelegătoare. Astfel ar putea fi cuprinsă în câteva cuvinte interpretarea muzicală a Luizei. New jazz inspirat de Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Kurt Elling, Dianne Reeves şi mai ales Nat „King” Cole. Soul & funk inspirat de Aretha Franklin, Chakka Khan, Erykah Badu. Hip hop & R&b inspirat de D‘Angelo, Angie Stone, Bilal. Toate sunt trăsături ale unei voci pline de forţă şi trăire.
A scris muzică de film, pentru producțiile „Carambol”, „Circul Vesel” (o producție HBO) și „Maria” (nominalizat la categoria „cel mai bun film documentar” la festivalul de la Lucarno în martie 2013).
Luiza Zan a compus şi muzică de teatru, dar și muzica pentru nenumărate reclame audio și TV și este o nelipsită prezență pe scenele teatrelor, sălilor de spectacol, cluburilor și festivalurilor din țară și străinătate.
Michael Acker, contrabas, urmează cursurile Liceului Teoretic „Johannes Honterus”, iar apoi, cursurile Şcolii populare de artă din Braşov, bass electric şi în paralel, lecţii de armonie şi teoria muzicii cu prof. Dan Pavelescu. În 2008, 2009 şi 2010 participă la taberele de jazz şi muzică improvizată de la Sfântu Gheorghe, sub îndrumarea profesorilor Tibor Barna (contrabas), Robert Benko (contrabas). În 2010 şi 2011 participă la workshopuri de Jazz cu Toth Viktor (saxofon). Din 2008 şi până în prezent studiază la Universitatea Naţională de Muzică Bucuresti, secţia Jazz/Muzică uşoară. Din februarie 2011 este membru al Proiectului Ballads & Blues alături de Mircea Tiberian, Ana-Cristian Leonte şi Vlad Popescu. În 2004, 2007, 2011 partică la turnee în Germania, Austria, Elveţia alături de ansamblul vocal – instrumental „Canzonetta”. Colaborează cu importanți muzicienii de jazz, participă la festivaluri importante din România precum: -„Festivalul George Enescu”, Bucureşti (alături de „Accord Vibes” şi „Corul de copii Radio”); „Etnica”,Vama Veche (alături de Ana-Cristina Leonte); „Gala de Blues-Jazz Kamo”,Timişoara (cu „Dan Alex Mitrofan Quartet”); „Zilele Jazzului Românesc”, Braşov (alături de „New Wave Trio” şi „Mircea Tiberian New Trio”).
Albert Tajti este unul dintre cei mai reprezentativi pianiști de jazz din România. A început studiile muzicale chiar din școala primară și în aceeași perioadă și-a descoperit pasiunea pentru muzica jazz, urmând a-și concentra întregul viitor artistic în aceasta direcție.
În 2004, Albert Tajti se înscrie la secția de Compoziție Muzicală a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj pentru a-și aprofunda cunoștințele atât în materie de orchestrație, cât și de structură componistică. Pe parcursul studiilor universitare se alătură diverselor proiecte de jazz și participă la numeroase cursuri și concursuri pentru a-și extinde orizonturile muzicale, printre care se numără și cursurile ICon Arts la care ia parte pentru perfecționare în acompaniament și solistică, sub îndrumarea profesorului Mircea Tiberian.
Albert Tajti colaborează cu succes, atât în rol de acompaniator, cât și în rol de compozitor și aranjor, cu unii dintre cei mai buni muzicieni de jazz din România.
Programul pe care cei trei muzicieni de jazz urmează să îl prezinte publicului de la Izmir, unul avid de muzică de calitate, este Jazz Fuzz.
Abordarea acustică aparte propusă de Luiza Zan, alături de Albert Tajti, Michael Acker, presupune adăugarea unor componente electronice complexe pieselor cunoscute din repertoriul standard de jazz, aducând sonorități pe alocuri, aspre sau acide, unor piese cunsocute, cu scopul revigorării, recalibrării sound-ului de jazz clasic.
Pe lângă standarde de jazz, cei trei vor aduce pe scenă și ceva din suflul autohton, interpretând piese pe versuri de Mihai Eminescu, cu aranjamente originale, precum “Floare albastră”, “Lacul” și o compoziție Richard Oschanitzky, “Iubirea noastră”.
Și la ediția din acest an și-au adus contribuția, prin înscrierea în cadrul festivalului a unor grupuri de top din lumea jazz-ului, o serie de instituții europene importante: Institutul Cultural Italian din Izmir, Institutul Francez, Consulatul Elvețian, Institutul Goethe, Forumul Austriac din Istanbu etc.
Organizat în fiecare an, începând cu 1994, festivalul este membru al Europe Jazz Network. Printre partenerii festivalului se numără institutele culturale europene din Turcia, consulatele statelor europene prezente la Izmir, corporații și autorități locale.
IKSEV(İzmir Kültür Sanat Eğitim Vakfı/Fundația de Cultură și de Artă Izmir), organizatorul principal al festivalului, este cel mai important operator cultural din Izmir, cele două evenimente principale pe care le organizează, Festivalul European de Jazz și Festivalul Izmir fiind cele mai valoroase și mai așteptate evenimente culturale din oraș. Festivalul propune publicului de pe malurile Egeei numere de jazz experimental, jazz electronic, jazz european contemporan în toate variațiile genului.
Institutul Cultural Român de la Istanbul se află la cea de-a cincea colaborare cu prestigiosul Festival de Jazz de la Izmir. Astfel, ne-am creat o imagine, un nume sonor, mult așteptat în perioada festivalului, mai ales prin artiștii extraordinari pe care îi propunem de la un an la altul organizatorului.