Lucia Ileana Pop la a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Palabra en el Mundo” Veneția

Înregistrarea evenimentului: 

https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia/videos/1190953418424419

https://www.youtube.com/watch?v=8TcMnLwoS14&list=PLSA8v-EXXJ9c2cCTS2xlRuBShamL5UdSS&index=7

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția găzduiește, în data de 27 mai 2022, cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie Palabra en el Mundo – Veneția.

Evenimentul va fi deschis de Grigore Arbore Popescu, directorul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția; E.S. Mirta Aurora Granda Averhoff, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cuba în Italia; Anna Lombardo, directoarea artistică a Festivalului Internațional de Poezie „Palabra en el Mundo” Veneția.

Participanți: Lucianna ARGENTINO (Italia), Antonella BARINA (Italia), Domenico BRANCALE (Italia), Alessandro CABIANCA (Italia), Luciano CECCHINEL (Italia), Flaminia CRUCIANI (Italia), Sabrina DE CANIO (Italia), Mohamed EL AMRAOUI (Marocco), Francesco GIUSTI (Italia), Simonetta GORRERI (Italia), Mark LIPMAN (USA), Giorgia MONTI (Italia), Lucia Iliana POP (Romania), Pierfranco ULIANA (Italia), Gaia ZACCAGNI (Italia-Cipro), Claudia ZIRONI (Italia). Director artistic: Ana Lombardo

La această ediție a manifestării, Lucia Ileana Pop va prezenta o selecție de cinci poezii: Cât de ciudat! / Com’è strano!, E foame pe pământ și-n cer / C’è fame in terra e in cielo, E nevoie de schimbare! / C’è bisogno di cambiare!, Mai sunt încă eroi / Ci sono ancora eroi, Meditație / Meditazione.

Festivalul internațional de poezie Palabra en el Mundo de la Veneția este parte a unei rețele internaționale de festivaluri dedicate poeziei, inițiate de Proyecto Cultural Surinternacional, publicația Rivista Isla Negra și Festivalul Internațional de Poezie de la Havana. Anual, în luna mai, Palabra en el mundo se desfășoară simultan în 900 de localități din lume. Evenimentul atrage scriitori și scriitoare din întreaga lume să se unească sub semnul poeziei pentru a-și exprima sentimentele de solidaritate pentru conviețuirea într-o lume a păcii. Fiecare ediție este însoțită de un catalog multilingv cu poeziile incluse în festival în limbile originale și în traducere, precum și prezentări ale participanților.

Lucia Ileana Popeste poetă și traducătoare;s-a născut la Desești (România) în 26 mai 1977 și trăiește în Italia, la Ardea (Roma). A absolvit Facultatea de Litere cu dublă specializare (Română-Etnologie) și un master de doi ani în Etnologie și Antropologie socială în România. Stabilită în Italia, își ia licența în Științele Educațieila Università Roma Tre din Roma (summa cum laude). A fost profesoară de limba și literatura română în România, iar din 2014 este colaboratoare a Institutului Limbii Române din București, predând limbă, cultură și civilizație românească în Italia. În 2019 a ideat și susținut un curs de 40 de lecții de limba română la televiziunea Romit TV din Roma. A publicat două cărți de poezie în ediție bilingvă (româno-italiană): Scântei de sufle/Scintille dell’animo, Rediviva, Milano 2020 (pentru care a primit Premiul Revistei Marmația Literară, revista Festivalului Internațional de Poezie de la Sighetu-Marmației) și Umbre și lumini/ Ombre e luci, Rediviva, Milano 2022, un Jurnal de departe în timp de pandemie, Eikon, București 2021.Are două volume în curs de publicare în București: Scântei din umbre, la editura Eikon și Poezii vii pentru cei mai frumoși copii, la editura Siono Literar. Colaborează constant cu publicații periodice din Italia și din România și este editoare și colaboratoare la revista Timpul Belgia, publicații pentru care scrie poezii, articole, eseuri, recenzii de cărți și traduceri din italiană în română și din română în italiană. Este prezentă în antologia Poetry Sound Library Map. Poeziile sale se regăsesc în volume de poezie colective și de autor, și în reviste precum Anuarul Rediviva (Milano), FOLIVM Miscellanea di Scienze Umane (Roma), Orizzonti culturali italo-romeni și altele.