LISTA proiectelor derulate de institutele culturale românești din străinătate în luna IANUARIE 2013

Lista proiectelor culturale derulate de Institutele Culturale Românești din Străinătate în luna ianuarie 2013

ACCADEMIA DI ROMANIA
•23 ianuarie / Prezentarea cărţii L’empereur Maxence de Ramiro Donciu (Edipuglia, 2012), la Biblioteca institutului. Cartea a fost prezentată de Domenico Vera, profesor de istorie romană la Universitatea din Parma, în prezenţa autorului. Ramiro Donciu este cercetător specializat în istoria romană, doctor în științe istorice al Universității din București. Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN
•18 ianuarie / Concert de muzică clasică cu Valentin Răduțiu (violoncel) și Per Rundberg (pian), la sediul institutului. Violoncelistul român Valentin Răduţiu este considerat a fi unul dintre cei mai talentaţi şi promiţători interpreţi din noua generaţie. Pianistul suedez Per Rundberg a studiat la Universitatea de Muzică şi Arte Dramatice Mozarteum din Salzburg, apoi la Ècole Normale de Musique „Alfred Cortot“ în Paris, la Academia „Franz Liszt“ din Budapesta, apoi la Roma. Concertul a avut următorul program: Ludwig van Beethoven – Sonata pentru pian şi violoncel Nr. 4, op.102, Felix Mendelssohn – Sonată pentru violoncel şi pian Nr. 2, op.58, George Enescu – Sonată pentru violoncel şi pian Nr. 2 op. 26, Béla Bartók – Dansuri populare româneşti (prelucrare pentru violoncel şi pian). Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES
•15 ianuarie / Seară cinematografică româno-franceză, la Espace Delvaux, în parteneriat cu Asociaţia Le P‘tit Ciné. A fost proiectat filmul documentar Après le silence – ce qui n’est pas dit n’existe pas, o coproducţie franco-română, în regia Vaninei Vignal. Regizoarea este o foarte bună cunoscătoare a culturii române şi a cinematografiei în special. De peste 20 de ani coordonează sau participă la numeroase proiecte specifice industriei cinematografice, colaborând cu un număr important de artişti români. După proiecţie a avut loc o dezbatere în prezenţa acesteia, moderată de Serge Morin. Proiect fără finanțare.
•27 ianuarie / Concertul Forever yours, Mozart, la Conservatorul regal Bruxelles. În urma concertului de Ziua Naţională, la care a participat soprana Ana-Camelia Ștefănescu, asociaţia Kalophonia a contactat ICR Bruxelles pentru a se alătura proiectului muzical-teatral Forever yours, Mozart, în care sunt implicaţi patru muzicieni români şi o actriţă din Belgia. Formula este compusă din muzicieni români stabiliţi la Bruxelles: piano duo-ul Anima (Anemona Niagu-Fortu şi Ioana-Cristina Mihai), soprana Ana-Camelia Ștefănescu, tenorul Ciprian-Zeno Popescu, cărora li se alătură tânăra actriţă Lisa Debauche. Ciprian-Zeno Popescu, preşedintele asociaţiei Kalophonia, a conceput regia şi distribuţia recitalului. Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA
•11-13 ianuarie / „Bursa de jazz“ la Palatul Artelor din Budapesta. Ediția din 2013 a fost dedicată creaţiei şi interpretării de jazz din Balcani și a avut ca invitați muzicieni din Croaţia, România, Serbia şi Slovenia, care au concertat în prezenţa unor experţi în domeniu, organizatori de festivaluri, proprietari de cluburi şi jurnalişti din întreaga Europă. În cele trei zile au avut loc 12 concerte și un seminar, în cadrul căruia au fost abordate diverse subiecte legate de muzica jazz. România a fost reprezentată la acest eveniment, în data de 12 ianuarie 2013, de două grupuri: Mihai Iordache Quartet (Mihai Iordache – saxofon, Dan Alex Mitrofan – chitară, Uţu Pascu – chitară bas, Tavi Scurtu – tobe) şi Sebastian Spanache Trio (Sebastian Spanache – pian, Csaba Sánta – contrabas, Radu Pieloiu – tobe). Proiect fără finanțare.

•18 ianuarie / Expoziția „Capitale europene“ în fotografiile artiștilor Clubului „Nufărul“, în cadrul celei de-a VII-a ediții a Salonului internațional al artiştilor fotografi români şi maghiari de pretutindeni. La vernisaj a ținut o prelegere curatorul expoziției, Ştefan Tóth, președintele Asociaţiei Artiștilor Fotografi din România. Expoziția a conținut circa 40 de fotografii aparținând a peste 20 de fotografi din România și Ungaria, membri ai Clubului „Nufărul“ din Oradea. Fotografiile, selectate și premiate de un juriu internațional, au avut ca temă prezentarea unor importante capitale europene. Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU
•15 ianuarie / Ziua Culturii Naționale, organizată în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova. Evenimentul, care a avut loc la Sala Răut a Leogrand Convention Center din Chișinău, a cuprins o conferință susținută de academicianul Andrei Eșanu pe tema „Medieval și modern în cultura română“ și o recepție. Participarea s-a făcut pe bază de invitații, care au fost trimise unor reprezentanți ai Președinției, Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova, membrilor corpului diplomatic, unor personalități culturale, politice și economice, conducătorilor principalelor instituții de cultură din Republica Moldova, ziariștilor, partenerilor, foștilor bursieri ai ICR Chișinău, unor profesori universitari și studenți. Proiect fără finanțare.

•24 ianuarie / Conferința științifică dedicată Unirii Principatelor Române de la 1859, la Muzeul Național de Arheologie și Istorie al Republicii Moldova. Participanți: Igor Șarov (decanul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Republica Moldova) și Ion Negrei (președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova). Rolul acestei conferințe a fost acela de a contribui la o cunoaștere mai bună a evenimentelor petrecute în secolul al XIX – lea, care au dus la formarea statului național român. De asemenea, s-a promovat colaborarea la nivel academic între centrele universitare din Chișinău și Iași. În cadrul conferinței au fost prezentate lucrări care valorifică cercetările asupra societății românești din secolul al XIX – lea, efectuate în ultimul an de istoricii de pe ambele maluri ale Prutului. Co-organizatorii evenimentului au fost: Fundația Konrad-Adenauer, Antena din Chișinău a Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Republica Moldova, Asociația Istoricilor din Republica Moldova, Muzeul Național de Arheologie și Istorie al Republicii Moldova, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Proiect fără finanțare.

•25 ianuarie / Conferința publică susținută de Petre Guran, pe tema „Educația națională din epoca lui Alexandru Ioan Cuza până astăzi: origini și perspective“, la Liceul Teoretic Experimental „Waldorf“ din Chişinău. Evenimentul s-a înscris în seria de manifestări dedicate zilei de 24 ianuarie, care marchează Unirea Principatelor Române de la 1859. Proiect fără finanțare.

•25 ianuarie / Noi etape ale expoziției „Basarabia 1812-1947. Oameni. Locuri. Frontiere“. Expoziția s-a deschis într-o nouă etapă la Biblioteca Publică Raională din Leova și a marcat împlinirea a 200 de ani de la anexarea teritoriului dintre Prut și Nistru, cunoscut sub numele de Basarabia, de Imperiul Țarist. Expoziția a urmărit evoluția Basarabiei în perioada cuprinsă între două momente extrem de importante ale istoriei sale: momentul 1812 (încheierea păcii de la București și anexare), respectiv momentul 1947 (încheierea tratatului de la Paris care a consfințit statutul Moldovei dintre Prut și Nistru ca parte componentă a U.R.S.S.). Evenimentul a fost organizat de ICR Chișinău în colaborare cu Muzeul Național de Istorie al României, Consulatul General al României la Cahul, Consiliul Raional și Primăria din Centrul Raional Leova. Pe parcursul anului 2013 expoziția „Basarabia 1812 – 1947. Oameni. Locuri. Frontiere“ va fi itinerată în mai multe localități din Republica Moldova. Printre orașele și centrele raionale care și-au manifestat interesul pentru această expoziție se numără: Soroca, Bălți, Hîncești, Edineț, Ungheni, Ștefan Vodă, etc. Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR“ DE LA ISTANBUL
•23 ianuarie / Serie de evenimente pentru a marca Ziua Culturii Române și a poetului național Mihai Eminescu, care au avut ca scop favorizarea deschiderii publicului turc către cultura română și stimularea interesului față de limba și literatura română, prin familiarizarea cu creațiile celor mai importanți poeți români. Evenimentul a fost structurat după cum urmează: prezentare în limbile română și turcă a vieții poetului Mihai Eminescu și a ținutului său natal, Moldova; lectură în limba română și limba turcă din marii reprezentanți ai poeziei românești (Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu și Nina Cassian), susținută de absolvenții primelor module de cursuri de limbă română. În aceeași zi a avut loc și festivitatea de acordare a diplomelor de competență lingvistică absolvenților cursului de limbă, cultură și civilizație românească, desfășurate de ICR Istanbul sub semnul Zilei Culturii Române. Directorul ICR Istanbul, Silvana Rachieru, profesoarele Andreea Vlad, filolog și membră a diasporei din Istanbul, și Șeila Suliman, coordonator proiect, au înmânat diplomele obținute de participanți în urma susținerii testului de evaluare finală. Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA
•15-31 ianuarie / Sărbătorirea online a Zilei Culturii Române. ICR Lisabona a postat zilnic pe pagina de Facebook a institutului traduceri în portugheză din poeziile autorilor români, fragmente din povestiri sau romane românești, filmulețe cu poezie românească recitată, dar și documentare despre România și personalități românești: Jurnalul portughez de Mircea Eliade, Revedere de Mihai Eminescu, Proiecte de trecut de Ana Blandiana, La tigănci și Salazar și revoluția în Portugalia de Mircea Eliade, La belle Roumaine de Dumitru Țepeneag, Există oare viață după moarte de Dinu Flămând. Proiect fără finanțare.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA
•7 ianuarie / Concert de muzică contemporană, susținut de muzicienii Iancu Dumitrescu, Ana Maria Avram și Ansamblul Hyperion, compus din Mats Lindström, Tim Hodgkinson, Chris Cutler, Stephen O'Malley. Programul concertului a cuprins noi lucrări de Iancu Dumitrescu, Ana Maria Avram şi Mats Lindström. Colaborarea cu Cafe Oto, cea mai importantă scenă alternativă a muzicii contemporane și de avangardă din Londra, reprezintă o modalitate excelentă prin care ICR Londra îşi poate face cunoscută activitatea în rândul unui public nou, iubitor de muzică clasică contemporană – o direcţie muzicală din ce în ce mai apreciată pe scena britanică. Proiect fără finanțare.

•14-28 ianuarie / Etapa londoneză a proiectului internațional de mobilitate și creație „E-MOTIONAL Bodies and Cities“. ICR Londra a organizat la sediu, în data de 27 ianuarie 2013, o întrunire a reprezentanților tuturor instituțiilor partenere în proiect: Centrul Național al Dansului, Gabriela Tudor Foundation, Dublin Dance Festival, Dance Ireland, Dance House Limassol, British Council și asociația Body.Data.Space. Din partea României au participat coregrafii Cosmin Manolescu și Mircea Ghinea. Proiectul și-a propus facilitarea de schimburi artistice, formare profesională și creație în domeniul dansului contemporan, reunind artiști și manageri din cinci țări europene – România, Cipru, Irlanda, Letonia și Marea Britanie. În data de 26 ianuarie a avut loc, la Watermans Arts Centre, o prezentare a co-producției realizate de participanți. Evenimentul final al proiectului va consta într-un Forum Internațional, care va avea loc în aprilie 2013, la București. Proiect fără finanțare.

•28 ianuarie / Proiecția filmului Călătoria lui Gruber r.: Radu Gabrea la sediul ICR Londra, organizată cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în cadrul programului de film „Cinemateca românească“. Programul permanent a debutat în martie 2010 şi prezintă lunar câte un film românesc, adresat publicului larg şi diasporei din Londra. Proiectul „Cinemateca Românească“ promovează filmul românesc în mediul britanic, reconstituind parcursul său de la constrângerile regimului comunist la originalitatea şi succesul regizorilor tineri, afirmaţi după anii 1990. Este o completare a programelor de film românesc ce vor fi prezentate în anul 2013 în marile festivaluri de film din Marea Britanie. Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID
•17 ianuarie / Inaugurarea bibliotecii ICR Madrid cu ocazia zilei dedicate poetului Mihai Eminescu. Deschiderea festivă a avut loc în prezenţa Ambasadorului României în Spania, E.S. Ion Vîlcu, a numeroşi intelectuali români şi spanioli (printre care Iuliana Botezan, prodecan al Facultăţii de Ştiinţele Documentării, Universitatea Complutense; Eugenia Popeangă, Facultatea de Filologie, Universitatea Complutense; Aurora Cuevas Cervero, Facultatea de Ştiinţele Documentării, Universitatatea Complutense; Raimundo Alcazar, coordonatorul catalogării Bibliotecii ICR Madrid; Dana Giurcă, profesoară, traducătoarea operei poetice eminesciene în spaniolă) și a elevilor cursurilor de limba română organizate de ICR Madrid. Au avut loc discursuri susținute de reprezentanții ICR Madrid, de Ambasadorul României în Spania, E.S. Ion Vîlcu, şi de cei care au contribuit la organizarea bibliotecii, urmate de o lectură în română şi spaniolă din opera poetului Mihai Eminescu. Biblioteca ICR Madrid a fost catalogată în mod profesionist în cursul anului 2012, cu ajutorul unei firme spaniole specializate, alese în urma unei licitaţii şi în urma consilierii acordate de Facultatea de Ştiinţele Documentării din cadrul Universităţii Complutense din Madrid, cea mai prestigioasă instituţie de profil din Spania. Biblioteca ICR Madrid are un catalog online (http://bibliotecaicrmadrid.net), un număr tot mai mare de abonaţi şi se adresează cititorilor din toate domeniile, având în fondul catalogat publicaţii în română, spaniolă şi alte limbi străine. De asemenea, beneficiază de un important fond de presă românească în permanentă actualizare. Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK
•12 ianuarie / Consulatul General al României la New York, în colaborare cu Institutul Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din New York, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, filiala S.U.A. şi Societatea Română Creştină DORU, a organizat cea de-a XX-a ediţie a simpozionului anual Mihai Eminescu. ICR New York, la solicitarea Consulatului General al României la New York, a pus la dispoziţie sala de acţiuni şi staţia din cadrul Institutului Cultural Român. Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PRAGA
•10 ianuarie-8 februarie / Expoziția „Banat 2008“ a lui Aleš Smékal, la sediul institutului. Expoziția a facut parte din proiectul „Banat – perspective etnografice şi fotografice. Minoritatea cehă din România“, care a mai cuprins și alte expoziții de fotografii: „Minoritatea cehă din Banatul românesc, 1978 – 1981“, în perioada 25 octombrie – 16 noiembrie 2012, autor: Stanislav Špoula; „Banat – locuri şi oameni“, în perioada 20 noiembrie – 17 decembrie 2012, autor: Ivo Dokoupil. La evenimente au fost invitate personalităţi din Cehia, care s-au dedicat explorării şi documentării fotografice a minorităţii cehe din România. Aleš Smékal este fotograf profesionist și are în portofoliu mai multe proiecte fotografice despre România.

•15 ianuarie / Ziua Culturii Române şi a poetului naţional, Mihai Eminescu, prin lectură de poezie și proiecții de film documentar şi de animaţie, la Galeria ICR Praga. La împlinirea a 163 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, ICR Praga a propus un eveniment de trecere în revistă a impactul lui Mihai Eminescu în Republica Cehă și Slovacia, de readucere în prim plan a operei sale literare. Versatilitatea creației literare eminesciene a fost punctată de lecturi din poezii în original, traduse în cehă și slovacă, recitate de traducători profesori și studenți. S-au recitat din volumele traduse în limba cehă și slovacă: Krídla z vosku, tradus de Viera Prokešová și Libuša Vajdová, Ed. MilaniuM, Bratislava 2007 şi Až září voda tmavá, tradus de Vilém Závada, Státní nakladatelství krásné literatury a umění, Praha 1964. PhDr. Libuše Valentová, CSc. și PhDr. Jiří Našinec au susținut o prelegere în baza volumului Mihai Eminescu în cultura cehă, prin care s-a prezentat realitatea cehă a impactului marelui poet, în paralel cu filmele documentare despre Mihai Eminescu și importanța sa în cultura română. Au fost proiectate două filme despre viaţa poetului naţional, în producţia Televiziunii Române şi, în aceeaşi săptămână, și filmul de animație Făt-Frumos din Lacrimă în cadrul cursurilor grădiniței în limba română din Praga. În aceeași săptămână, cursurile de limba română la nivel avansat și, respectiv, cele de limba cehă la nivel avansat, susținute de conf. univ. dr. Jiří Felix și Jarmila Horakova, au avut ore dedicate poeziei și prozei marelui poet. Proiect fără finanțare.

•24 ianuarie / Prezentarea de fotografie şi prelegerea „Pe Dunăre“, de Eva şi Alenka Zoubková, la Galeria ICR Praga. Acest proiect a continuat seria de prezentări de fotografie și prelegeri susținute în anul 2012 de Pavel Hroch (Dunărea), Petruț Călinesu (Marea Neagră), Șerban Bonciocat (zonele industriale), Jana Šustová (biserici și mănăstiri ortodoxe), Martin Krajcek (munți și deltă), Veronica Škvárová (București) și Ligia Ciorcilă (București – în cadrul festivalului Architecture Week). În cadrul evenimentului a avut loc şi o audiţie de muzică românească pe tema Dunării şi recital de poezie pe tema Dunării, pornind de la poezia Pe Dunăre de Ion Minulescu. Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM•24 ianuarie – 17 februarie / Etapa suedeză a expoziției „Copilăria. Rămăşiţe și patrimoniu“. Institutul Cultural Român participă în calitate de co-organizator, alături de Muzeul Ţăranului Român, Asociaţia Artées din Paris şi Muzeul din Lębork, Polonia, la proiectul Childhood. Remains and Heritage (Copilăria. Rămăşiţe și patrimoniu). Acest proiect a participat la licitaţia deschisă de programul Uniunii Europene „Cultura 2007-2013“ și a obţinut co-finanţare de 50% din suma totală a proiectului. Perioada de derulare este 1 mai 2011 – 30 aprilie 2013. În perioada iunie 2012 – martie 2013, ICR a organizat o serie de expoziții la institutele din Londra (iunie 2012), Paris (septembrie 2012), Madrid (octombrie 2012), Roma (noiembrie 2012), urmând ca în 2013 să se organizeze expoziții la Stockholm (ianuarie 2013), Varșovia (februarie 2013), precum și expoziția de încheiere de la Muzeul din Lębork, Polonia (martie 2013). În cadrul proiectului european Copilăria: Rămăşite şi patrimoniu, ICR Stockholm contribuie cu un program adiacent adresat în egală măsură copiilor şi adulţilor atât suedezi, cât şi români. Astfel, au fost iniţiate colaborări cu editura pionier press, biblioteca de bandă desenată Serieteket şi centrul de artă Marabouparken, care au răspuns pozitiv invitaţiei institutului. De asemenea, Centrul Naţional al Cinematografiei din România pune la dispoziţie, cu titlu gratuit, două filme pentru copii. Programul adiacent expoziției „Copilăria: Rămăşite şi patrimoniu“: sâmbătă 9 februarie – proiecţia filmelor pentru copii Amintiri din copilărie (1964) şi Veronica (1972) de Elisabeta Bostan; marţi 12 februarie – Două limbi, mai multe posibilităţi, lansarea cărţii bilingve pentru copii Lacrima / Tåren. Arina Stoenescu (designer), Elena Dunca (autor) prezintă cartea pentru copii Lacrima, cu texte în limba română şi suedeză, aducând în discuţie importanţa publicaţiilor bilingve în oferta de cărţi pentru copii. Cartea a apărut în 2011 la editura pionier press; joi 14 februarie – Multitudinea de faţete ale lui Superman, Batman şi Wonder Woman. Anders Lundgren şi Ola Hellsten de la biblioteca de bandă desenată Serieteket, din cadrul Palatului de Cultură din Stockholm, vor prezenta publicului evoluţia celor mai cunoscuţi trei supereroi, de la apariţia lor în cărţile de benzi desenate, la începutul anilor ’30, şi până în zilele noastre; sâmbătă 16 februarie – Atelier pentru copii Monsterklubb. Pedagogul Irina Lăzărescu prezintă expoziţia pe înțelesul copiilor. Sub supravegherea şi îndrumarea pedagogului, copiii sunt invitaţi să creeze jucării noi din jucării de pluş reciclate. Proiectul este o colaborare cu centrul de artă Marabouparken. În plus, pe lângă susţinerea acestui atelier, Irina Lăzărescu dezvoltă un program permanent pentru copiii care vor vizita expoziţia. Acesta constă într-o temă redactată sub forma unei broşuri, care ghidează copiii în expoziţie şi îi invită să rezolve diferite cerinţe: să numere, să deseneze, să îşi imagineze dialoguri cu păpuşile expuse sau să creeze o păpuşă din linguri româneşti de lemn.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARȘOVIA30 ianuarie 2013 / CINEFANI.RO – proiecţii de filme la ICR Varşovia. CINEFANI.RO este noul program cinematografic al ICR Varşovia dedicat membrilor comunităţii româneşti şi tuturor celor interesaţi de România şi de limba română. Programul oferă publicului posibilitatea de a viziona capodopere ale cinematografiei româneşti din secolul XX, majoritatea într-o primă proiecţie în Polonia. Serile de film românesc sunt organizate lunar, în ultima zi de miercuri a fiecărei luni, la sediul ICR din Varşovia, în colaborare cu instituţii româneşti din domeniul cinematografiei. Seria de proiecţii a fost inaugurată, în luna ianuarie, prin prezentarea filmului Concurs, în regia lui Dan Piţa (1982).Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA•28 ianuarie / Prezentarea volumelor de studii Multa&Varia (coordonatorii Florina Creţ Ciure, Viviana Nosiglia şi Adriano Pavan), Biblion Edizioni Milano şi Integrazione, Assimilazione, Esclusiocne e Reazione Etnica (coordonatori Adriano Pavan, Gianfranco Giraudo), Editura Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea. Acest eveniment s-a desfășurat în Sala de conferinţe „Marin Papahagi“ a Institutului. Proiect fără finanțare.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA
•15 ianuarie / Ziua Culturii Naționale la ICR Viena. Spațiile institutului s-au transformat în librărie şi săli de lectură, unde cei interesaţi au putut răsfoi cărţile oferite spre vânzare de editura Polirom. De asemenea, au putut fi consultate şi cărţile apărute la editura ICR. Evenimentul a mai inclus: proiecţii de reportaje realizate de Antena 3, cu sprijinul ICR Viena, dedicate unor personalităţi remarcabile şi tinere talente ale comunităţii româneşti din Austria; un recital de vioară; prezentarea volumului şi audiobook-ului Poveşti, legende şi muzică – Dunărea, realizat de Asociaţia Diezwei (cu care ICR Viena a mai colaborat în producţia, lansarea şi promovarea CD-ului Bucureşti, culegere de texte şi muzică de Maria Tănase), care cuprinde şi câteva texte româneşti în lectura lui Victor Rebengiuc şi a Marianei Mihuț, precum și un dialog despre literatura contemporană susţinut de Rodica Guja (expat, deţinătoarea unui blog literar de mare vizibilitate) şi Florin Oprescu, lector la Institutul de Romanistică al Universităţii din Viena. Proiect fără finanțare.