Întâlnire cu regizoarea Elizabeth LeCompte şi The Wooster Group la ICR

Sâmbătă, 8 mai 2010, la ora 11.00, regizoarea Elizabeth LeCompte şi actori ai trupei The Wooster Group din New York vor participa, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti) la o întâlnire cu jurnalişti şi oameni de teatru din România.
Întâlnirea are loc cu ocazia reprezentaţiilor susţinute de renumita companie americană în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Shakespeare. Festivalul, desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, este iniţiat de Fundaţia Shakespeare şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu" Craiova. Partea bucureşteană a Festivalului este organizată în parteneriat de Institutul Cultural Român şi ArCuB (Arta şi Cultura Bucureştiului - Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti). Detalii: www.icr.ro/shakespeare2010
Elizabeth LeCompte este director artistic al The Wooster Group de la începuturile companiei, în 1975. The Wooster Group a devenit celebră pentru deconstrucţia radicală a textelor canonice, utilizarea masivă a tehnologiilor media şi abordarea subversivă a problematicii identitare. Sediul permanent al companiei este The Performing Garage, situat în Wooster Street, New York City. Compania deţine şi administrează The Performing Garage 33, în calitate de acţionar în cadrul Grand Street Artists Co-op, o cooperaţie înfiinţată în anii 1960, ca parte a mişcării de artă contemporană Fluxus.

Montarea Hamlet realizată de Elizabeth LeCompte şi The Wooster Group prezentată pe 6,7,8 şi 9 mai la Teatrul Bulandra porneşte de la un spectacol care l-a avut ca protagonist pe Richard Burton, în 1964, şi de la filmul care a reconstituit ulterior această transpunere. The Wooster Group îşi prezintă astfel proiectul: „În încercarea de adaptare la noul val (filmul înlocuia teatrul, ca formă dominantă de artă în S.U.A.), Hamlet-ul cu Burton a fost transpus în film. A fost înregistrat în direct, din 17 unghiuri diferite de filmare şi a rulat timp de numai două zile, în 2000 de cinematografe din S.U.A. Ideea era transpunerea experienţei teatrale în direct în faţa a mii de privitori, în mod simultan. Acest fenomen era promovat ca o nouă formă de artă, denumită «Teatro-film» (...) În Hamlet-ul nostru, încercăm să răsturnăm procesul, reconstruind o piesă de teatru ipotetică din fragmentele de film editat. Noi «acoperim» filmul, canalizând în mod intenţionat vocile şi mişcările înregistrate din producţia din 1964."

Spectacolele de la Bucureşti ale trupei The Wooster Group au beneficiat de sprijinul acordat de Trust for Mutual Understanding, Mid Atlantic Arts Foundation, US Artists International, National Endowment for The Arts şi Andrew W. Mellon Foundation.

Jurnaliştii care doresc să participe la întâlnirea de la ICR sunt rugaţi să confirme prezenţa, la tel. 031 7100 622 sau prin e-mail, la biroul.presa@icr.ro.

Discuţiile se vor desfăşura în limba engleză.

www.thewoostergroup.org


(Imagine din spectacolul Hamlet, copyright: Paula Court)