ICR Varșovia itinerează la Łódź expoziția „Poloneze și românce care au schimbat lumea“

Institutul Cultural Român de la Varșovia, în colaborare cu Institutul Polonez din București, itinerează expoziția „Poloneze și românce care au schimbat lumea“ la Institutul de Limbi Romanice din cadrul Universității din Łódż, în perioada 28 martie – 24 aprilie 2023.

Realizată de Institutul Polonez din București în anul 2018, expoziția evocă într-o formă atractivă poveștile a peste treizeci de personalități feminine, românce și poloneze care au avut curajul să acționeze pentru schimbarea propriei țări, a Europei și a lumii. Expoziția este însoțită de scurtmetraje de animație care popularizează principalele realizări ale protagonistelor, realizate de studioul polonez de ilustrație și design Dinksy din Cieszyn. Autorii expoziției „Poloneze și românce care au schimbat lumea” sunt Alicja Woźniakowska-Woźniak – ilustrații, Marek Chmiel – animații, Agnieszka Skieterska și Katarzyna Zalaszewska – texte în limba polonă.

Prezentată inițial în aer liber, în diferite orașe din România și Republica Moldova, expoziția a avut premiera poloneză la Târgul Internațional de Educație de la Poznań (martie 2022), când România a fost țară invitată, cu sprijinul Biroului Mareșalului Regiunii Wielkopolska.

Printre personalitățile evocate în cadrul expoziției se află Elisabeta Rizea, cunoscută pentru participarea la rezistența anticomunistă din Munții Făgăraș în anii ’50, ori poloneza Elżbieta Zawacka, o femeie-soldat care a efectuat misiuni speciale în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și care, mai târziu, a fost închisă de comuniști, iar după 1989 a devenit una dintre primele două femei din Armata Poloneză care au fost avansate la gradul de general.

Românce: Maria Cuțarida Crătunescu, Sofia Ionescu-Ogrezeanu, Elena Ghica, Maria Bălan, Eliza Leonida Zamfirescu, Aurora Gruescu, Elisabeta Rizea, Smaranda Brăescu , Viorica Agarici, Virginia Maria Andreescu-Haret, Cecilia Cuțescu-Storck, Lucia Sturdza Bulandra, Nadia Comăneci, Ana Aslan și Sarmiza Bilicescu Alimănișteanu.

Poloneze: Regina Salomea Pilsztynowa, Narcyza Żmichowska, Krystyna Skarbek, Cezaria Anna-Baudouin de Courtenay-Ehrenkreutz Jędrzejewiczowa, Maria Skłodowska-Curie, Elżbieta Zawacka, Wanda Rutkiewicz, Janina Lewandowska , Irena Sendlerowa, Wanda Telakowska, Zofia Stryjeńska, Pola Negri, Halinka Konopacka, Karolina Lanckorońska, Helena Rubinstein și Helena Wiewiórska.

Prezența expoziției la Institutul de Limbi Romanice din Łódź are loc în contextul în care ICR Varșovia sprijină organizarea, din acest an, a cursurilor de limba română, în regim de lectorat, la această instituție. Inițiativa ICR Varșovia este complementară eforturilor Institutului de Limbi Romanice de a menține viu interesul studenților și de a permanentiza cursurile de limbă prin organizarea de acțiuni care conferă vizibilitate limbii române. În același timp, activitatea ICR Varșovia nu se limitează doar la promovarea culturii române în Polonia, ci vizează medierea unor relații culturale solide între ambele țări, demers realizat în colaborare cu instituția poloneză omoloagă.

Partenerii itinerării în Polonia: Institutul Polonez, Institutul Cultural Român de la Varșovia, Biroul Mareșalului Voievodatului Wielkopolska, Institutul de Limbi Romanice din cadrul Facultății de Litere a Universității din Łódź