ICR prezent la Sărbătoarea Francofoniei în Istanbul

Institutul Cultural Român de la Istanbul a luat parte la activitățile dedicateZilei Francofoniei la Istanbul care s-au desfășurat joi, 30 martie 2017, între orele 12.00 - 15.30h, la Universitatea Galatasaray, Ortaköy.

Tânărul public francofon prezentîn număr mare la eveniment a avut ocazia de a participa la diferite proiecte pregătite de studenții Universității Galatasaray, secțiile limbi străine și studii europene. Aceștia au pregătit standuri de prezentare pentru a promova campanii de sensibilizare privind diverse probleme sociale.

În plus, Consulatul General al Belgiei și Consulatul General al Elveției la Istanbul au organizat, la rândul lor, standuri în cadrul cărora vizitatorii au avut oportunitatea de a își îmbogăți cultura generală despre Francofonie, în sens larg, despre importanța limbii franceze în Belgia, Elveția, România, Quebec, dar și în statele africane, și de a își testa nivelul de cunoaștere a limbii franceze grație unor chestionare pregătite în avans etc.

Obiectivul principal al evenimentului l-a reprezentat ieșirea din cadrul tradițional de promovarea a francofoniei și prezentarea unei noi abordări pentru a ilustra importanța limbii franceze și contibuția ei la apropierea interculturală.

În acest context, ICR Istanbul a participat cu un stand în care a expus câteva albume de artă și cărți ale unor autori români traduși în limba franceză. Studenții au lansat întrebări referitoare la folosirea limbii franceze în România, importanța acordată acesteia în sistemul profesional, universitar, academic, dar și în schimburile culturale între România și Turcia. ICR Istanbul s-a implicat și în jocul de testare a cunoștințelor generale despre cultura diferitelor țări francofone, joc ce a presupus completarea unor chestionare pe diferite teme (geografie, istorie, literatură, gastronomie, muzică etc.) cu mai multe variante de răspunsuri. În urma punctajelor obținute la chestionare vizitatorii au fost recompensați cu daruri simbolice, însă scopul principal al acestora l-a reprezentat oportunitatea de a conversa cu francofoni din alte țări și de a discuta despre importanța folosirii limbii franceze în diferite țări.

Printre volumele expuse la stand s-au numărat: Mihai Eminescu, Poèmes; Panait Istrate, Vers l’autre flamme; Panait Istrate, Domnitza de Snagov; Panait Istrate, Correspondance; PLURAL culture & civilisation, L’autre langue notre. Le Francais chez les Roumains; Euresis, cahiers roumains d’etudes litteraires et culturelles, Mircea Eliade-le défi de l’histoire; Euresis, cahiers roumains d’etudes litteraires et culturelles, Le destin d’Emile Cioran Identité nationale, Réalité, Histoire, Littérature;Șerban Papcostea, La Mer Noire carrefour des grandes routes intercontinentales 1204-1453; Niculina Oprea, Les Guérisons imaginaires; Nicolae Titulescu, Témoignage; George Enescu, Dans la constellation de la musique universelle; Vasile Grigore, Pictor și colecționar.

Proiectul s-a încadrat în strategia ICR 2016-2019, anticipând Programul Franco-Român din 2018 și subliniind relațiile lingvistice și culturale din spațiul francofon, iar prin participarea la acțiunea dedicată celebrării Francofoniei în Istanbul, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul a urmărit să sublinieze apartenența României la Francofonie prin elemente care să evidențieze valorile comune dintre cele două culturi.