ICR, partener al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest

Cu aproape 5000 de bilete vândute în avans și câteva proiecții deja sold out, festivalul Les Films de Cannes à Bucarest a început în forță joi, 24 octombrie 2014, la Cinema Patria, Studio și Elvira Popescu și se va încheia în data de 30 octombrie.

Programul complet poate fi consultat aici: www.filmedefestival.ro/2014/program

Un weekend încărcat îi așteaptă pe iubitorii de film la Les Films de Cannes à Bucarest. Sâmbătă și duminică, vor rula câteva dintre cele mai așteptate filme din festival, distinse cu marile premii la Cannes: Winter Sleep (r. Nuri Bilge Ceylan, Palme d’Or), Leviathan (r. Andrei Zviaghințev, Premiul pentru scenariu), Foxcatcher (r. Bennett Miller, Premiul de regie), Deux jours, une nuit (r. Jean Pierre și Luc Dardenne), Adieu au langage (r. Jean-Luc Godard, Premiul Juriului). Unele dintre proiecții sunt deja sold out. Posibila programare a unor proiecții suplimentare va fi anunțată pe www.filmedefestival.ro.

Vedetele zilei de sâmbătă vor fi actrița Bérénice Bejo și regizorii Michel Hazanavicius și Radu Mihăileanu. Actrița nominalizată la Oscar, Globul de Aur și BAFTA pentru rolul din filmul mut The Artist va împărtăși din experiența sa sâmbătă, de la ora 12.00, la Cinema Elvira Popescu, într-o discuție liberă cu publicul. Având deopotrivă experiența cinema-ului european și a celui hollywoodian, Hazanavicius, recompensat cu Oscar, va vorbi despre turnura pe care a luat-o cariera sa după succesul uriaș cu The Artist de la 13.00, tot la Elvira Popescu.

Regizorul Radu Mihăileanu va sta de vorbă cu publicul sâmbătă, la Cinema Studio, după proiecția de la ora 16.00 a documentarului Caricaturistes – Fantassins de la démocratie (r. Stéphanie Valloatto). Lansat într-o proiecție specială la Cannes, filmul urmărește 12 artiști din diferite colțuri ale lumii care luptă pentru democrație, prin caricaturi. La discuțiile de la final va lua parte și caricaturistul Mihai Stănescu. O expoziție cu desenele sale și ale lui Mardale va putea fi admirată la Studio, pe toată perioada festivalului.

Copiii până în 12 ani au intrare gratuită sâmbătă, 25 octombrie, de la 11.00, la Cinema Patria, la celebra animație japoneză Călătoria lui Chihiro / Spirited Away, în regia lui Hayao Miyazaki, și duminică de la 10.00, la Le Garçon et le monde, de Alê Abreu, marele câștigător al festivalului de la Annecy. În excelenta animație braziliană, un băiețel pleacă din satul său natal în căutarea tatălui său și pătrunde într-o lume fantastică dominată de mașini, animale și extratereștri. Banii încasați din bilete vor fi donați programului „Fiecare copil în grădiniță”, al Asociației OvidiuRo.

Distribuitori și cineaști români și străini se vor reuni duminică, la Cinema Elvira Popescu, la un workshop despre distribuția filmelor europene. Dezbaterea va avea loc în două părți, de la orele 10.00 și 15.30. Se va discuta despre soarta cinematografelor, despre modele de distribuție de film european, măsuri urgente și soluții găsite în alte țări. Vor participa Michel Hazanavicius, președinte al Société Civile des Auteurs-Réalisateurs-Producteurs (ARP) din Franța, regizorul și producătorul Radu Mihăileanu, Jakub Duszynski, co-președinte al Europa Distribution, Gábor Böszörményi – fondator și managing director al Mozinet (Ungaria), Judith Colell, vice-președinte al Academiei Spaniole de Film, Antoine Bagnaninchi – fondator și manager al Independența Film, Tudor Giurgiu, președintele Transilvania IFF, și Jelio Jelev – producător și distribuitor, Jelfilm Bulgaria.

Partea a treia a acestui workshop, despre producție și vânzări de film, va avea loc miercuri, 29 octombrie, de la 11.00, la Cinema Elvira Popescu. Vor vorbi: regizorul Cristian Mungiu și Vincent Maraval, managerul Wild Bunch (Franța). Intrarea este liberă.

Programul complet al celei de-a cincea ediții poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro. Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete și de pe www.eventbook.ro, în cazul cinematografelor Patria și Elvira Popescu, și de la casierie, pentru Cinema Studio.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie 2014, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.

***

Ediția a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 și al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociația Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm și Voodoo Films, Filminute; NexT prezintă selecția de scurtmetraje Semaine de la Critique.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Susținut de: BRD Groupe Société Générale
Mașina oficială a festivalului: BMW
Cu sprijinul: Lafarge România, Groupama Asigurări
Parteneri: Crama Rotenberg, UPS, Tarom, Number Wine, Țuca Zbârcea & Asociații
Fotograful oficial al festivalului: Nikon
Parteneri media: Europa FM, Digi24, Digi Film, UTV, Șapte seri, Cațavencii, Ziare.com, Hotnews.ro, Port.ro, CinemaRx, Ca-n filme, Decât o Revistă, Getlokal, LiterNet, Ziarul Metropolis, Sub25.ro, Filmreporter.ro, CineFan, All About Romanian Cinema, Cărturești, Blitz TV, Phoenix Media, Cocor Media Channel, Oops Media
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest. Pentru informații suplimentare: contact@filmedefestival.ro.