ICR oferă Premiul publicului pentru cel mai votat scurtmetraj românesc în cadrul SHORTS UP

Un număr de 25 de scurtmetraje din Europa, Statele Unite ale Americii şi Asia participă în competiţia ShortsUP Audience Award, la cea de-a şaptea ediţie a evenimentului Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, care are loc sâmbătă, 4 iulie 2015, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti. De la ora 19.00 și până la 5 dimineaţa, publicul va descoperi magia imaginilor aduse la viaţă de medii diferite precum filmul, fotografia şi arta video, dar şi un cinematograf interactiv în care soarta personajului principal va fi decisă prin vot colectiv.
Cele 25 de scurtmetraje originare din ţări precum Franţa, Olanda, Norvegia, Canada, SUA, Marea Britanie, Italia, România şi Japonia vor concura pentru ShortsUP Audience Award, un premiu de 1.500 de euro, acordat în urma votului publicului.

Din competiţia ShortsUP Audience Award nu lipsesc nici filmele româneşti, printre care câştigătorul de la Next Film Festival 2015, scurtmetrajul lui Tudor Cristian Jurgiu În care eroina se ascunde şi apoi are parte de o întâlnire neaşteptată.

Partener al proiectului, Institutul Cultural Român va oferi Premiului publicului pentru cel mai votat scurtmetraj românesc al serii, în valoare de 1.000 de euro.

Cinefilii vor putea vota scurtmetrajele preferate pe parcursul nopţii lungi, de pe telefon sau tabletă, cu ajutorul unei aplicaţii disponibile pe site-ul www.shortsup.ro.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalaţie foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artişti Tip-Toe şi muzică funk şi disco mixată de nicecream.fm.

Marele câştigător la Tribecca Film Festival, Dragoste în vremea nebuniei de primăvară (SUA, 2014), regizat de Melissa Johnson şi Robertino Zambrano, este autobiografia Melissei, fata care, în clasa a VIII-a, ajunge la înălţimea de 2 metri şi jumătate. Ceea ce ar putea fi povestea unei strălucite jucătoare de baschet este de fapt istoria amuzantă a şirului de romanţe bizare cu bărbaţi prea scunzi şi nepotriviţi.

După miezul nopţii, ficţiunea îşi face loc în programul ShortsUP, cu Între pământ şi cosmos (Marea Britanie, 2014), regizat de Oscar Sharp, cel mai bun scurtmetraj britanic la gala BAFTA şi desemnat cea mai bună comedie la Aspen Shortsfest. Mamă şi soţie devotată, Sarah se trezeşte într-o zi cu capul în nori, la propriu. Nimeni nu o poate opri din impulsul levitării, aşa că familia ei trebuie să găsească o soluţie pentru a o ţine aproape.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ajunsă în 2015 la a 7-a ediție, este cel mai extins eveniment cinematografic anual dedicat scurtmetrajelor premiate la marile festivaluri ale lumii. Singurul moment din an în care cinefilii prind răsăritul de soare uitându-se la filme scurte, noaptea ShortsUP a devenit un eveniment așteptat de mii de spectatori în fiecare an. Selecțiile tematice ShortsUP includ documentare, drame, comedii, sau animații – adesea filme provocatoare, capabile să inspire, să aducă la viață idei proaspete, să rezume emoțiile care definesc lumea de azi.

În ultimii cinci ani ShortsUP a adus în România scurtmetraje de Oscar, Sundance, Bafta, Clermont-Ferrand dar și cele mai valoroase producții scurte românești. ShortsUP e loc de întâlnire pentru liderii de opinie din industriile creative românești dar și pentru un public tânăr, dinamic – oameni deschiși la experimente și pregătiți să contribuie la crearea colectivă a unor evenimente inovatoare.