ICR Berlin susține prezența românească la Berlinale 2015

ICR Berlin sustine prezenta romaneasca la Berlinale 2015

Între 5 și 15 februarie 2015 are loc cea de-a 65 ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Ca în fiecare an, Institutul Cultural Român din Berlin se implică atât financiar cât și logistic în susținerea prezenței la festival a reprezentanților români din industria cinematografică. Berlinale aduce anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnaliști din 80 de țări, cu 450 de filme în program, fiind astfel după festivalul de la Cannes cel mai important eveniment cinematografic european.
Printre cele 19 filme selecționate în competiția oficială a festivalului si care se află în cursă pentru Ursul de Aur se numără pelicula românească Aferim!, în regia lui Radu Jude, prezentată în premieră mondială cu această ocazie. Institutul Cultural Român din Berlin sprijină prezența echipei filmului lui Radu Jude la proiecțiile din cadrul festivalului, echipă formată din Florin Lăzărescu, Catalin Cristutiu, Dana Alina Paparuz, Augustina Stanciu, Teodor Corban, Cuzin Toma, Alberto Dinache, Florin Dinache, Cristina-Mihaela Iliescu, Alexandru Dabija, Valentino Rudolf, Cătălin Anchidin, Ilinca Belciu, Cătălin Anchidin.
Lungmetrajul Aferim!, în regia lui Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma). Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu. Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanța Vintilă-Ghiţulescu, producător Ada Solomon. Din distribuţie fac parte: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alexandru Dabija, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

Anul acesta a fost selectat să participe la festival, în cadrul secțiunii Panorama, filmul De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu. 13 reprezentanți ai echipei de producție vor participa la proiecțiile peliculei din cadrul secțiunii Panorama. Institutul Cultural Român din Berlin susține prezența la Berlin a regizorului Tudor Giurgiu, a producătoarei Oana Giurgiu, a actorilor Emilian Oprea, Loredana Novak, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Alin Florea, Liviu Pintileasa, a scenografului Cristi Niculescu, a lui Szelyes Andrea, costume, a lui Bogdan Crăciun, producător executiv și a lui Florin Tăbăcaru, inginer de sunet.
Secțiunea Panorama se concentrează pe conceptul de viziune artistică care nu urmărește strict interesele comerciale și mainstream-ul. Astfel, în programul Panorama se regăsesc producții cinematografice ale unor renumiți regizori internaționali dar și filme de debut, selecția reușind să îmbine filmul de autor cu debuturi și cu nume legendare de regizori consacrați.

La această ediție, Panorama prezintă o selecție de 34 de filme din 29 de țări. Deschiderea proiecțiilor acestei secțiuni are loc pe 5 februarie, în CinemaxX 7, cu producția braziliană Sangue azul, r. Lirio Ferreira. Panorama Special prezintă în deschidere, pe 6 februarie, în Zoo Palast, două filme: 600 Millas, debutul mexicanului Gabriel Ripstein, și ultimul film al cunoscutului regizor german Rosa von Praunheim, Härte.

În cadrul Berlinale Talents, secțiune dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic, au fost selectați anul acesta: regizoarele Ruxandra Ghițescu (România), Natalia Saufert (Rep. Moldova) și Cristina Groșan (Ungaria), monteurul Laszlo Istvan Dunai (România) și producătoarea Ioana Drăghici (România). În cadrul acestui program sunt trimise anual în jur de 4000 de aplicații, din care sunt aleși 300 de participanți. Dintre experții Berlinale Talents, invitați din 2003 până astăzi să participe la sesiuni de training cu tinerele talente se numără nume ca Gael García Bernal, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Julie Delpy, Charlotte Rampling, Keanu Reeves, Wim Wenders, Michael Werner sau Wong Kar-wai.

Tot în cadrul Berlinalei, Centrul Național al Cinematografiei organizează Standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiţii ale marilor case de producţie internaţionale.