Icoane ţărăneşti pe sticlă - conferinţă la Accademia di Romania

ICOANELE PE STICLĂ ŢĂRĂNEŞTI DIN TRANSILVANIA
- conferinţă şi prezentare multimedia de Giovanni RUGGERI, jurnalist -
Miercuri, 13 octombrie 2010, ora 18.30, la Accademia di Romania din Roma va avea loc conferinţa "Icoanele ţărăneşti pe sticlă din Transilvania" susţinută de Giovanni Ruggeri. În cadrul conferinţei vor lua cuvântul P.S. Episcop SILUAN, Episcopia Română Ortodoxă a Italiei şi Părintele Federico LOMBARDI, Director al Biroului de presă al Vaticanului şi purtător de cuvânt al Sanctităţii Sale Papa Benedict al XVI-lea.

Icoanele ţărăneşti pe sticlă din Transilvania (din primele decenii ale sec. XVIII până în perioada interbelică) constituie o minunată pagină de cultură populară şi religioasă românească insuficient cunoscută în Italia şi în Occident. Cu cele peste 600 de icoane, Muzeul din Sibiel se remarcă printre colecţiile care au supravieţuit prin frumuseţe şi valoare. Muzeul icoanelor pe sticlă de la Sibiel a fost realizat la începutul anilor 1970 –în plină epocă comunistă, de preotul ortodox Zosim Oancea, care a implicat pe locuitorii satului în realizarea acestui muzeu. Prieten cu mulţi protagonişti ai culturii române – cum ar fi Noica sau Cioran – părintele Zosim Oancea a ştiut să canalizeze în această operă cele mai bune energii umane şi spirituale ale sale după cei 15 ani de închisoare şi de munci forţate prin care regimul comunist l-a persecutat în anii 1948-1963.

Icoanelor pe sticlă din Transilvania şi creării Muzeului din Sibiel le este dedicat volumul Icoanele pe sticlă de la Sibiel (Città Aperta, 2008) publicat de Giovanni Ruggeri. Jurnalist şi publicist, scrie pentru cotidianul "L'Eco di Bergamo" şi pentru alte reviste naţionale din sectoarele turism, externe, cultură, new media. Este autor a numeroase reportaje despre Europa de Est: expert şi cunoscător pasionat al României, a dedicat principalelor sale destinaţii şi patrimoniului său turistic numeroase articole începând cu 2002. Opera sa de promovare a României în Italia i-a adus numeroase recunoaşteri publice: Tvr1, Adevărul, Evenimentul Zilei, Radio România Actualităţi, Ziarul Financiar, Ziua etc.; Rai Radiouno, Rai Radiotre, Famiglia Cristiana, Avvenire etc.. Pentru activitatea sa de jurnalist Giovanni Ruggeri a fost distins în 2009 cu diploma de excelenţă pentru promovarea culturală a României în Italia de către Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni. Pe lângă volumul "Icoanele pe sticlă de la Sibiel", Giovanni Ruggeri este şi realizatorul site-ului www.sibiel.net.

Evenimentul este organizat sub patronajul Associaţiei "Insieme per l'Athos" (Roma).