Filmul „Reconstituirea“, regizat de Lucian Pintilie, la Institutul Cultural Român de la Viena

Filmul Reconstituirea, regizat de Lucian Pintilie, la Institutul Cultural Roman de la Viena

Marţi, 15 iulie 2014, de la ora 19.00, va avea loc la Institutul Cultural Român de la Viena proiecţia filmului Reconstituirea (1971), în regia lui Lucian Pintilie. Filmul deschide seria unor filme reprezentative pentru cinematografia românească proiectate la sediul ICR Viena în perioada iulie-decembrie 2014. Printre filmele care vor putea fi vizionate se numără Balanţa (1992, regia Lucian Pintilie), E pericoloso sporgersi (1993, regia Nae Caranfil), Stare de fapt (1996, regia Stere Gulea).

Reconstituirea, cel de-al doilea lungmetraj semnat de Lucian Pintilie, rămâne unul dintre filmele cele mai reprezentative pentru cariera regizorului român. Filmul narează povestea reconstituirii unui incident banal, o bătaie între doi tineri (interpretaţi de George Mihăiţă şi Vladimir Găitan), întreprinsă de Miliţie, care se transformă într-o crimă. Filmul a fost interzis de regimul comunist la scurt timp după lansare în ciuda succesului de care s-a bucurat.

Lucian Pintilie a debutat în regia de film cu lungmetrajul Duminica la ora 6 (1965), o poveste de dragoste avându-i în rolurile principale pe Irina Petrescu şi Dan Nuţu. Pe plan internaţional, regizorul s-a făcut remarcat în special cu peliculele Balanţa (1992), cu Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc şi Maia Morgenstern – distinsă în 1993 cu premiul Academiei de Film Europene pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, O vară de neuitat (1994), prezentat în competiţia Festivalului de Film de la Cannes în 1994, Prea târziu, nominalizat la Palme d'Or în 1996, Terminus Paradis, care a primit premiul special al juriului la Cannes în 1998, După-amiaza unui torţionar (2001), inclus de asemenea în competiţia Festivalului de la Cannes.

Recent, setul de DVD-uri „Pintilie. Cineast“ (un proiect conceput şi coordonat de criticul de film Mihai Chirilov) a fost distins cu Premiul pentru cea mai bună producţie pe suport DVD cu elemente speciale în cadrul celei de-a 11-a ediţii a DVD Awards din cadrul Festivalului „Il Cinema Ritrovato“ (29 iunie – 6 iulie 2014). Evenimentul organizat de Cinemateca din Bologna este dedicat filmelor clasice, capodoperelor de arhivă şi peliculelor restaurate.