Filmul "Nu sunt faimos, dar sunt aromân" prezentat în Statele Unite - 5 iunie, zi a prezervării culturii vlahe/armânești la New York

Bill de Blasio, primarul New York-ului, a declarat ziua de 5 iunie Zi a prezervării culturii vlahe/ armânești în orașul New York, gest făcut în onoarea premierei istorice a filmului Nu sunt faimos, dar sunt aromân în metropola americană. Proclamația a fost citită de domnul Nick Balamaci, președintele Asociației Fârșerotul din SUA.

După ce filmul Nu sunt faimos, dar sunt aromân s-a bucurat la premiera sa în Macedonia de prezența Președintelui Macedoniei, Gjorge Ivanov, difuzarea acestui lung metraj regizat, produs și interpretat de Toma Enache la New York l-a determinat pe primarul Bill de Basio să proclame ziua de 5 iunie Zi a prezervării culturii vlahe/armânești în orașul New York. Acest gest a fost făcut în onoarea premierei filmului Nu sunt faimos, dar sunt aromân, iar proclamația a fost citită de Nick Balamaci, președintele asociației Fârșeotul, din SUA.

La premieră au fost prezenți regizorul Toma Enache și actorii Lică Gherghilescu și Teodora Garofil.

Cinematograful Kaufman Astoria Regal Cinemas a fost plin pe 5 iunie 2014, iar publicul a ovaționat îndelung filmul. Regizorul Toma Enache și actorii Lică Gherghilescu și Teodora Garofil au fost asaltați pentru aufografe și fotografii.

Manechinele prezente la premiera filmului au purtat creații semnate de Alexandra Popescu-York, designer român stabilit la New York.

Organizatorii proiectului - susținut de ICR New York pentru toate cele șase evenimente - au mulțumit Institutul Cultural Român de la NY pentru sprijin și promovare.

Premiera de la Kaufman Astoria Regal Cinemas, din 5 iunie 2014, a urmat seriei din 4 iunie 2014, când filmul Nu sunt faimos dar sunt aromân a fost difuzat în avanpremieră în sala Auditorium a ICR New York, pe suport Blu-ray.

Înainte de vizionarea din sala Auditorium a ICR New York, filmul Nu sunt faimos, dar sunt aromân a fost difuzat, pe 29 mai 2014, la Washington, DC, Landmark’s E Street Cinema, și pe 31 mai 2014 la Charlotte, CPCC Overcash Performing Arts Center, urmând ca pelicula să fie prezentată, pe 7 iunie, la Fairfield, Ludlowe Middle School, ora 7.00 pm, și pe 10 iunie la Los Angeles, RealD Theater, ora 8.00 pm.

Filmul, primul vorbit în aromâna din istoria cinematografiei mondiale, a fost foarte bine primit de publicul din România și a din diaspora. Pelicula, distribuită în Romania de MediaPro Distributions, se situează pe locul 5 în topul celor mai vizionate pelicule românești din 2013.

Lungmetrajul a fost nominalizat, în decembrie 2013, pentru Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film „Babel“ de la Cagliari, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Parlamentului European, unde a obținut premiul Maestrale Unica, pentru cea mai bună reprezentare a unei minorități lingvistice într-un film.

Prezentarea filmului de la Astoria a fost urmată de o recepție oferită în cinstea regizorului Toma Enache și a actorilor Lică Gherghilescu și Teodora Garofil de comunitatea aromânilor din New York.

Pagina oficială a filmului:
www.lasteaua.ro

Pagina oficială de Facebook:
https://www.facebook.com/pages/Im-not-famous-but-Im-Aromanian/249674558391408

Trailerul filmului:
http://www.youtube.com/watch?v=z7hTDmzfjEo