Filmul „Întregalde” al lui Radu Muntean a primit marele premiu al competiției internaționale de la Haifa

Un număr record de producții cinematografice românești au fost incluse în programul ediției din acest an a celui mai important festival de film din Israel. Festivalul Internațional de Film de la Haifa s-a desfășurat în perioada 19-28 septembrie 2021, iar unul dintre filmele românești, prezentate cu sprijinul ICR Tel Aviv, a obținut un important premiu. După ediția precedentă, desfășurată strict în format online, Festivalul de Film de la Haifa a organizat, în acest an, un program hibrid, cu proiecții în diverse locații culturale, precum și online. Astfel, după o lungă pauză, filmele românești au putut fi vizionate din nou pe marile ecrane, bucurându-se atât de succes la public, cât și la critica de specialitate.

Programul internațional al festivalului din acest an a inclus filmele românești Întregalde, regia Radu Muntean, Crai nou, regia Alina Grigore, Marocco, regia, și Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, regia Radu Jude.

Filmul Întregalde, regia Radu Muntean, a fost marele câștigător al Competiției Internaționale Carmel, fiind laureat cu Premiul pentru Cel mai Bun Film, cele trei proiecții din program având loc cu casa închisă. Filmul a fost proiectat în cadrul ediției 2021 a Festivalului de Film de la Cannes și a fost selecţionat la ediţia 46 a Toronto International Film Festival (TIFF), în secţiunea Contemporary World Cinema.

De asemenea, cu această ocazie ICR Tel Aviv a realizat o serie specială de evenimente online, în care Iris Lackner, critic de film și director artistic al Festivalului de Film Românesc din Israel, s-a aflat în dialog cu regizorii Alina Grigore, Radu Jude și Emanuel Pârvu, care a fost difuzată pe website-ul oficial și pe canalul de Youtube al festivalului, precum și pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv.

Festivalul Internaţional de Film de la Haifa are loc în fiecare an, timp de opt zile, în timpul sărbătorii iudaice a Sukkot-ului (sărbătoarea corturilor). Proiecţiile au loc în şapte spaţii culturale din Haifa: Auditorium-ul, Cinemateca din Haifa, sala Rappaport, Cinema Panorama, Muzeul de Artă Japoneză Tikotin, Centrul Cultural Krieger, Casa Hecht şi spaţii în aer liber.
Festivalul a fost inaugurat în 1983, fiind prima manifestare de acest fel în Israel, şi atrăgând de atunci, de fiecare dată, o largă audienţă de cinefili şi profesionişti media din Israel şi străinătate. Sunt prezentate în medie 150 de filme, în premieră, cu un total de aproape 250 de proiecţii: lungmetraje, documentare, filme de animaţie, scurtmetraje, retrospective şi tributes. Echipa de conducere a Festivalului este compusă din profesionişti de film, oameni de cultură şi personalităţi publice, şi se desfăşoară sub patronajul şi cu sprijinul Primăriei din Haifa, al Ministerului Educaţiei, Ştiinţei şi Sportului – Consiliul Israelian de Film, Uniunii Europene. Website: www.haifaff.co.il