Filme românești prezentate la VIENNALE 2021

Ediţia 2021 a festivalului internaţional de film VIENNALE, din perioada 21-31 octombrie, cuprinde proiecţii de filme de lungmetraj, documentare, filme de scurtmetraj, precum şi filme experimentale. În cadrul festivalului vor fi prezentate, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, următoarele filme românești:

ÎNTREGALDE (R: Radu Muntean, limba română 2021, 104 min.)

28.10.2021, ora18:45, la cinematograful Urania, cu participarea regizorului.

29.10.2021, ora 15:45, la cinematograful Urania, cu participarea regizorului.

CRAI NOU (R: Alina Grigore, limba română 2021, 85 min.)

27.10.2021, ora 21:15, la cinematograful Urania cu participarea regizoarei și a actorului Robi Urs.

29.10.2021, ora 13:30, la cinematograful Urania cu participarea regizoarei și a actorului Robi Urs.

CELE DOUĂ EXECUȚII ALE MAREȘALULUI (R: Radu Jude, limba română 2018, 10 min.)

Acest film este prezentat în programul de scurtmetraje: II. FLEISCH UND BISSEN.

28.10.2021, ora 18:30 la cinematograful Filmmuseum.

3.10.2021, ora 18:30, la cinematograful Filmmuseum.

VIENNALE reprezintă cel mai important festival de film din Austria, vizitat anual de aproximativ 100.000 de spectatori. Festivalul prezintă aproximativ 300 de filme de lungmetraj, documentare, filme de scurtmetraj, precum şi filme experimentale. Fiecare ediţie cuprinde o retrospectivă istorică asupra cinematografiei, realizată în colaborare cu Muzeul de Film din Austria, programe speciale, interviuri, discuţii cu publicul şi tributuri dedicate personalităţilor şi instituţiilor din lumea filmului.

Întregalde este ultimul film al lui Radu Muntean. Scenariul este scris de către Răzvan Rădulescu, Alexandru Baciu și Radu Muntean. Din distribuție fac parte Maria Popistașu, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan, Cuzin Toma. Filmul a fost prezentat în luna iunie în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes, iar premiera națională a avut loc în luna iulie în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. De asemenea, filmul a fost selecţionat şi pentru ediţia din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Toronto, pentru luna septembrie. Este un film care se contruiește în jurul problematicii generozității și a supraviețuirii.

Crai Nou este filmul de debut al regizoarei Alina Grigore, care a primit premiul Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian din Spania. Lungmetrajul spune o poveste psihologică, a tinerei Irina care, în încercarea de a scăpa din mediul disfuncțional de acasă și de a pleca la studii la București, se transformă din victimă în agresor. Regizoarea Alina Grigore e cunoscută pentru felul neconvențional de a spune o poveste prin intermediul imaginii.

Cele două execuții ale Mareșalului (2018) este un film de scurtmetraj de Radu Jude care oferă două puncte de vedere diferite despre execuția generalului Ion Antonescu, liderul României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Regizorul montează în paralel filmarea de arhivă a execuției lui Ion Antonescu și secvența ficțională din „Oglinda”, filmul regizat de Sergiu Nicolaescu după căderea comunismului și dedicat mareșalului.

Regulile Covid 19 la Viennale La proiecțiile filmelor și celelalte evenimente ale festivalului se intră respectând regulile 2G sau 2,5G. Astfel, la cinematograful Gartenbaukino (peste 500 de locuri) se aplică regula 2 G (certificat de vaccinare sau de însănătoșire) iar la celelalte cinematografe (sub 500 de locuri) se aplică regula 2,5G (vaccinat, însănătoșit sau test PCR). De asemenea, se va purta masca în toate incintele cinematografelor.

Detalii despre festival şi programul complet al proiecţiilor de filme pot fi găsite pe pagina Viennale: https://www.viennale.at/de