Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Jihlava prezintă 24 de filme experimentale românești

În perioada 26 - 31 octombrie 2021 are loc cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar de la Jihlava, unul dintre cele mai mari evenimente de acest tip din Europa Centrală și de Est.

România este țară invitată la secțiunea Conference Fascinations, unde vor fi prezente 24 de filme experimentale, realizate în afara infrastructurii oficiale a cinematografiei românești din perioada 1967 - 1990: Singur cu zăpada, în regia lui Romulus Budiu (1975), Autopsia uitării, în regia lui Ioan T. Morar (1977), Vânătoarea de păsări, în regia lui Emanuel Țeț (1980), Fragmentarium, în regia lui George Săbău (1985-1990), Stereomania, în regia lui Cristi Jurca (1980), Exercițiu subliminal, în regia lui Alexandru Pecican (1979), Beiuș, în regia lui Ion Grigorescu (1978), Alerta! în regia lui Mircea Săucan (1967), Navetiștii, în regia lui Florin Hornoiu (1975), Omagiu lui Dali, în regia lui Ioan Pleș (1977), Dialog cu Ceaușescu, în regia lui Ion Grigorescu (1978), Multivision I, în regia lui Adrian Ilica (1978 - 1981), Pulsiuni, în regia Marcelei Muntean (1983), Pânza, în regia lui Doru Tulcan (1982), Mise-en-écran, în regia Roxanei Cherecheș și a Lilianei Trandabur (1989), Cutiile lui Neagu, în regia lui Paul Neagu (1968), Ipostaze simultane, în regia lui George Săbău (1970), Masculin-Feminin, în regia lui Ioan Grigorescu (1976), Poluare, în regia lui Ioan Pleș (1977), Întoarcerea imposibilă, în regia lui Costantin Flondor (1980), Iluminări, în regia lui Ioan Pleș (1981), Început de corerență, în regia lui Valentin Constantin (1981), Autoportret, în regia lui Iosif Stroia (1984) și Ocular, în regia lui Viorel Simulov (1985).

Programul integral al proiecțiilor filmelor din secțiunea Conference Fascinations: Romania poate fi consultat pe site-ul festivalului: https://www.ji-hlava.com/programove-sekce/konference-fascinace-rumunsko.

În cadrul secțiunii Fascinations: Roots va fi prezentat filmul Fenomen realizat de Sigma Grup (profesorii Academiei de Arte Frumoase din Timișoara, printre care: Stefan Bertalan, Constantin Flondor și Doru Tulcan) în 1986 și reprezintă o odă adusă vieții cartofului, explorând structura și formele legumei într-un cadru muzical aparte.

În cadrul secțiunii Virtual Reality, spectatorii pot admira instalație virtuală care oferă o privire de ansamblu a unor creații inovatoare din punct de vedere stilistic, denumită Schrödinger’s cat is lost ina VR box (2019). Instalația este realizată de către Cinema Ikon, Florin Hornoiu, Demian Șandru, Ioan Plesh, Viorel Simulov, Ioan Galea și George Săbău.

În cadrul secțiunii Opus Bonum, va fi prezent filmul Pentru mine tu ești Ceaușescu în regia lui Sebastian Mihăilescu (2021).

„Pentru mine tu eşti Ceauşescu” este un film experimental în care tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 22 de ani, provenind din medii diferite, participă la audiţii pentru rolul lui Nicolae Ceauşescu în tinereţe, la mijlocul anilor 1930, încercând să găsească motivaţia din spatele acţiunilor sale. Adolescenţii pozează ca în fotografiile de arhivă, transformând în ficţiune o serie de documente oficiale şi acţionând unii asupra celorlalţi. Ei se raportează la Nicolae ca la un personaj de ficţiune, fără idei preconcepute, însuşindu-şi caracteristicile sale în funcţie de pasiunile lor, prin prisma clişeelor din cinematografia comercială.

Din distribuţia filmului fac parte actori profesionişti şi neprofesionişti: Denis Duma, Dan Hudici, Ionuţ Amador Motoi, Mario Sandrino Rădulescu, Mihai Topalov, Cristiana-Alexandra Gheorghe, Cristina Parancea, Alin Ilie Grigore, Zhang Florin-Zhiyuan şi alţii. Producătorii filmului sunt Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe şi Robert Fiţa.

Documentarul este produs de Wearebasca, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune. Finanţator: McCann Bucharest.

Sebastian Mihăilescu (n. 1983) este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (promoţia 2013), precum şi al unui master în regie de film la aceeaşi universitate. Filmul său de absolvire, „Apartament interbelic, în zonă superbă, ultracentrală” (scurtmetraj; scenariul, Sebastian Mihăilescu & Andrei Epure; produs de HiFilm) a fost proiectat în premieră în 2016 la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno - Pardi di Domani Competition. A mai fost proiectat la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) şi la Film Lincoln Center din New York, în cadrul New Directors | New Films. A fost de asememenea selectat în cadrul festivalurilor GO Short IFF Nijmegen, Hong Kong IFF, Mons International Love IFF, The Brave Balkans Auteur IFF.

Filmele românești sunt prezente la ediția din 2021 a Festivalului Internațional de Film Documentar de la Jihlava cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga.

Festivalul Internațional de Film Documentar de la Jihlava este cel mai prestigios festival al filmului documentar din Europa Centrală și de Est. Anual, sunt prezente peste 250 de filme și se bucură de prezența a zeci de personalități și invitați din toată lumea, dar participă și foarte mulți vizitatori. Programul pune accent pe descoperirea unor debuturi extraordinare din producția cinematografică.