Festival românesc de jazz manouche la Paris

Festival romanesc de jazz manouche la Paris

Muzicieni români de jazz manouche împart scena cu staruri internaționale ale genului, la Paris, în cadrul festivalului Tzig'n'jazz, între 26 și 28 mai. După succesul ediției inaugurale de anul trecut, când 2500 de spectatori i-au ovaționat pe Florin Niculescu, Didier Lockwood, Thomas Dutronc, Sansévérino, Angelo Debarre, evenimentul organizat la sala Trianon cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris menține ștacheta la același nivel. Tzig'n'jazz se dorește o confluență a două universuri muzicale, swingul și muzică țigănească, un show antrenant și un concept cu bătaie lungă.
Violoniștii români Costel Niţescu și Marius Apostol, precum și acordeonistul Emy Drăgoi, toți stabiliți în Franța dar moștenitori ai tradiției muzicale românești, sunt amfitrionii unor staruri cu care au mai cântat în concerte și festivaluri și cu care împărtăsesc aceeași pasiuni pentru moștenirea lui Djago Reinhardt, miticul chitarist.
Acordeonistul Richard Galliano, chitaristul Biréli Lagrène, solistele Nicole Croisille și Anne Ducros, chitariștii Stochelo Rosenberg, David Reinhardt și Andréas Oberg, pianistul român Marian Petrescu, sunt nume cu greutate internațională în jazzul manouche, dar și în alte stiluri. Pe lângă proiectul muzical, organizatorul Alin Predoi, pianist care trăiește la Paris din 1988, își dezvăluie și o altă ambiție : « Vreau să arăt că imaginea negativă a țiganilor veniți din România este un clișeu care ar trebui depășit. Ei pot fi și agenți ai modernității, iar spiritul jazzului, cosmopolit, bazat pe improvizație și pasiuni împărtășite, ilustrează perfect aportul lor. Acest dialog cultural franco-român reprezintă pentru mine îmi dă prilejul de a-mi pune în valoare rădăcinile și cei 20 de ani de viată muzicală în Franța. Pentru mine, Tzig'n'Jazz este precum opera Carmen a lui Bizet, o punere în valoare diferită a aceleiași pasiuni ancestrale pentru muzică. Sper ca în curând să pot aduce acest festival și în România.»
Eveniment organizat în parteneriat cu ICR Paris.

PROGRAM

Marți 26 mai, ora 20.30
Swing țigănesc pe acorduri de tango
Emy Drăgoi (acordeon) şi invitaţii săi: Richard Galliano (acordeon), Biréli Lagrène (chitară), Juan José Mosalini (bandonéon).

Miercuri 27 mai, ora 20.30
Coarda sensibilă a jazzului
Marius Apostol (vioară) şi invitaţii săi Nicole Croisille (vocal), David Reinhardt (chitară), Andreas Oberg (chitară), Marian Petrescu (pian), Marc Michel Le Bévillon (bass), Luis Augusto (baterie)

Joi 28 mai, ora 20.30
Vibrații țigănești pe culmile jazzului
Costel Niţescu (vioară) şi invitaţii săi: Anne Ducros (vocal), Stochelo Rosenberg (chitară), Giani Lincan (ţambal)

Contact:
Robert Adam: robertadam@institut-roumain.org
Tel: +331 44 18 03 78