
Zilele acestea, la sediul ICR Lisabona urma să aibă loc vernisajul expoziţiei de pictură sacră bizantină a artistei Alina Georgiana Teodorescu. Având în vedere contextul actual, picturile artistei sunt acum reunite sub forma unei expoziții virtuale, intitulată "NEX", urmând ca, după revenirea la normal, să fie finalizate și montate în biserica de lemn din cadrul complexului Condor, Dulcești, Județul Neamț. Artista a mai realizat o astfel de lucrare în 2019, în Grecia, regiunea Kalamos.
În pictura artistei, elementele de inspirație bizantină sunt integrate ca simbol relațional al originii și credinței românești, călăuza sacră în mundanul libertății contemporane. Titlul pornește de la definitia cuvântului NEX: “mod de a uni două corpuri, prin care se limitează mobilitatea lor relativă și care permite transmiterea unor forțe sau a unor mișcări de la unul la celălalt; fixare, joncțiune, prindere, legătură, înlănțuire, relație, raport.”
Prezentarea expoziției a fost realizată în montajul video de către doamna Laura Dobrescu, de la Parohia Română din Setúbal. Laura Dobrescu este licențiată în Teologie la „Universitatea Lucian Blaga“ din Sibiu și în limbi străine (engleză-franceză) la Universitatea Nova din Lisabona. Este doctor în Literatură, cu specializare în iconografia ortodoxă și poezia română religioasă.
Lucrările din cadrul expoziţiei sunt reprezentări cu: Iisus Pantocratorul, Maica Domnului cu Pruncul pe tron, Nașterea Domnului, Învierea, Fecioara cu pruncul, Iisus pe tron, Sfântul Nicolae, Sfântul Alexandru Patriarhul Constantinopolului, Sfinții Ioachim și Ana, Sfinții Constantin și Elena, Sfântul Adrian, Sfânta Natalia, Sfântul Andrei și Sfânta Sofia.
Alina Georgiana Teodorescu (n. 1982) are o formare în arta monumentală și arhitectură de interior, iar începând cu anul acesta trăiește și lucrează între Portugalia, Marea Britanie și România. A expus în România, Liban, Thailanda, China, Brazilia, Grecia, Marea Britanie. Din 2017, inițiază și coordonează rezidența internațională de creație “InContext”, la Slănic-Moldova, care își propune săîncurajeze creația contemporană și schimbul internațional, prin implicarea publicului în practici artistice ce au ca subiect natura.
Link video: https://business.facebook.com/icrlisboa/videos/250761502734325/