Expoziţie de benzi desenate Livia Rusz la Centrul Cultural al Ungariei

Joi, 9 februarie 2012, la ora 18.00, la Centrul Cultural al Ungariei din București (str. Gina Patrichi nr. 8) va avea loc vernisajul expoziţiei de benzi desenate Livia Rusz. La eveniment, organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Centrul Cultural al Ungariei la Bucureşti, vor vorbi Marta Fazekas, secretar cultural al Centrului Cultural al Ungariei, Tania Radu, vicepreședinte al Institutului Cultural Român şi Alexandru Ciubotariu, curatorul expoziţiei. Vernisajul va fi urmat de un recital de pian susţinut de Cătălin Dima. Expoziţia dedicată Liviei Rusz va putea fi vizitată până pe 13 martie (luni – joi în intervalul 10.00 – 17.00, vineri 10.00 – 14.00). Intrarea este liberă.
Expoziţia de autor Livia Rusz, organizată de Centrul Cultural al Ungariei împreună cu Institutul Cultural Român în cadrul Salonului European de Bandă Desenată din noiembrie 2011, s-a bucurat de un remarcabil succes. Înainte ca planşele şi desenele originale să fie restituite artistei, publicul bucureştean are încă o ocazie de a vedea această expoziţie de excepţie care evocă, pentru mulți, anii copilăriei. Cu acest prilej vor fi prezentate volumele Lívia Rusz – o monografie de Dodo Niță și Kiss Ferenc și Csipike de Fodor Sándor, apărut la Editura Pro-Print, cu ilustraţia artistei Rusz Lívia.

Livia Rusz (grafician, pictor, ilustrator, desenator de BD) a lucrat la revista pentru copii Napsugár din Cluj începând din 1958. În 1963 l-a creat, împreună cu scriitorul Fodor Sándor, pe cel mai cunoscut pitic din imaginarul româno-maghiar, Csipike/Cipi, iniţial personaj de BD, iar apoi personaj a cinci frumoase povestiri, tipărite în numeroase ediţii şi traduse în mai multe limbi. La sfârşitul anului 1987 Livia Rusz s-a stabilit la Budapesta, unde, în anul următor, i-a apărut cartea de bandă desenată de mare succes Nem mind arany, ami fénylik (Nu tot ce străluceşte e aur), urmată de Miskati közbelép (Miskati intervine). Începând din 1998 colaborează cu scenaristul de benzi desenate și colecţionarul Kiss Ferenc. Împreună au creat povestea Prométheusz, a rosszmájú jótevő (Prometeu, binefăcătorul cu intenţii rele) și au publicat seria de aventuri ale lui Kalamajka (Kalamajka kalandjai) în revista Dörmögő Dömötör.
Începând din anul 1966, Livia Rusz a publicat benzi desenate şi în limba română, în revistele pentru copii Arici Pogonici, Cravata Roşie, Luminiţa, Cutezătorii şi Şoimii Patriei, dar a semnat şi patru albume de benzi desenate şi peste 80 de cărţi bogat ilustrate la editurile Tineretului, ESPLA, Dacia, Kriterion, Ion Creangă şi Garamond Junior. Împreună cu scriitoarea Lucia Olteanu, a creat îndrăgitele personaje Mac şi Cocofifi.
„Livia Rusz, cu marele său talent de a uimi ochii copiilor de oricând şi de pretutindeni, este un discret, dar veritabil ambasador al spaţiului cultural româno-ungar, spaţiu peste care trimite mesajele creaţiei sale delicate. Iar de aici, mai departe, în lume" scrie Mircea Opriţă, fostul director ICR la Budapesta, în prefaţa monografiei dedicate Liviei Rusz, retipărită cu sprijinul ICR cu ocazia Salonului European de Bandă Desenată din 2011 (monografia, semnată de Dodo Niţă şi Kiss Ferenc, a apărut în limba română în anul 2009, iar în limba maghiară în 2010).

Cătălin Dima este absolvent şi doctorand al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, câştigător al premiului publicului la Festivalul Muzicii Maghiare 2010 organizat de Centrul Cultural al Ungariei şi laureat al mai multor concursuri internaţionale din ţară şi de peste hotare. A participat la importante master-class-uri în Austria, Luxemburg, New York şi a susţinut numeroase recitaluri şi concerte cu marile filarmonici din ţară.
În program: J.S. Bach, Ludwig van Beethoven, Franz Liszt, Maurice Ravel.