Expoziția „Pace prin Artă: Manifestul Dadaist al lui Tristan Tzara”, în seria evenimentelor dedicate francofoniei la Beijing

ICR Beijing din Galaxy SOHO lansează miercuri, 20 martie 2024, ora 11.00, expoziția „Pacea prin Artă: Manifestul Dadaist al lui Tristan Tzara”. Evenimentul propune o retrospectivă a celor mai importante creații aparținând lui Tristan Tzara și ale celorlalți avangardiști de faimă universală, precum Francis Picabia, Marcel Duchamp, André Breton, René Magritte, Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Sonia Delaunay, Max Ernst, Alberto Giacometti, Yves Tanguy, Jean Arp sau Marcel Iancu, prezentând peste 100 de exponate, postere meticulos reproduse, desene, lucrări grafice și fotografii de epocă, alături de creații și publicații avangardiste pe tema păcii.

Miscarea DADA a apărut în 1916, ca reacţie împotriva primei conflagraţii mondiale şi împotriva naţionalismului care a definit epoca, context ce a determinat un număr mare de artişti, scriitori şi intelectuali – în special de naţionalitate română, franceză şi germană – să se refugieze în Elveţia, ţară care şi-a păstrat neutralitatea. Contribuția lui Tristan Tzara, precum și a altor artiști români, a fost crucială în definirea mișcării Dada, ca un răspuns creativ și contestatar la absurditățile războiului și ale societății contemporane.

Realizată în colaborare cu Arhivele Internaționale Dada de la Biblioteca Universității Iowa, SUA și cu sprijinul Institutului Francez, expoziția face parte din seria de evenimente „La Mois de la Francofonie” în China. Expoziția va dura o lună, de pe 20 martie până pe 20 aprilie, invitând toți iubitorii de artă să afle mai multe despre rolul artiștilor români în mișcarea avantgardistă europeană.

Deschiderea expoziției va fi însoțită de proiecția scurtmetrajului de animație „Opinci” (2019, Anton Groves, Damian Groves), dramă animată bazată pe o poveste adevărată despre un globetrotter şi un tată singur care încearcă să-i ofere fiicei sale o lecţie despre moarte, eroism şi absenţa mamei din viaţa lor. Filmul este bazat pe povestea reală a lui Dan Dumitru, care în 1910, în perioada când studia la Paris, a acceptat provocarea creată de Clubul de Turism din Franța de a parcurge 100.000 de km cu piciorul în jurul lumii.