Expoziția foto-documentară „Vocile Zidului. Dacii și Zidul lui Hadrian”, la Carlisle Cathedral

Institutul Cultural Român de la Londra a continuat seria evenimentelor reunite sub titlul „Voices from the Wall. Dacians on Hadrian's Wall" / „Vocile Zidului. Dacii și Zidul lui Hadrian”, prin prezentarea unei inedite expoziții foto-documentare la Carlisle Cathedral, Fratry Hall, în perioada 23-26 martie 2024.

Vernisajul a avut loc sâmbătă, 23 martie 2024, în prezența E.S. Laura Popescu, Ambasadorul României ȋn Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, a Aurei Woodward, directorul ICR Londra și a scriitoarei și cercetătoarei Bronwen Riley, inițiatoarea proiectului, care au subliniat, în discursurile lor, importanța acestui demers.

Acum aproape două mii de ani, pe vremea când Dacia și Britania făceau ambele parte din Imperiul Roman, „Cohors I Aelia Dacorum”, cohortă romană formată din geto-daci, a fost trimisă în Britania pentru a contribui la construcția și apărarea Zidului lui Hadrian, fortificație aflată în nordul Angliei.

Institutul Cultural Român de la Londra s-a alăturat, încă de anul trecut, cercetătoarei Bronwen Riley care a dezvoltat și derulat un program de conștientizare a prezenței dacilor pe teritoriul Marii Britanii în rândul publicului larg și a numeroasei comunități de români din nordul Angliei din zonele Manchester, Liverpool și Carlisle. Programul, derulat cu sprijinul scriitoarei româno-britanice Ioana Morpurgo, a arheologului și profesoarei Ioana Oltean de la Universitatea Exeter și a arheologului Tony Wilmott, a constat într-un proiect de „scriere creativă” la care au fost invitați să participe adulți și copii, membri ai comunităților de români din nordul Angliei. Proiectul a beneficiat de o finanțare generoasă din partea unor instituții precum Arts Council England și Heritage Lottery Fund.

Marea Britanie găzduiește la acest moment peste un milion de români, iar expoziția vernisată la Carlisle, parte a programului mai sus menționat, are menirea de a celebra istoria comună a celor două popoare.

Seria de evenimente, expoziții și conferințe „Voices from the Wall. Dacians on Hadrian's Wall" / „Vocile Zidului. Dacii și Zidul lui Hadrian” va fi prezentată anul acesta și la Manchester și Londra.

Bronwen Riley este o scriitoare și istoric britanic, veche prietenă a României. A locuit o vreme alături de localnicii din îndepărtatele sate ale Apusenilor, studiind tradiții şi obiceiuri locale. Este absolventă de studii clasice la Universitatea Oxford şi s-a specializat în arta post-bizantină din România la prestigiosul Institut Courtauld din Londra. A colaborat cu o serie de reviste şi ziare britanice și a fost, pentru mulți ani, editor al ghidurilor publicate de English Heritage. Este autoarea lucrării Journey to Britannia AD 130. From the Heart of Rome to Hadrian's Wall, unde vorbește pe larg despre contribuția cohortei dacice la construcția Zidului lui Hadrian.

Foto: copyright Alex Coman