Ecologistul Magor Csibi la ECOWEEK 2020: „Cel mai important lucru pe care îl putem face în privința protejării mediului este să acționăm în loc să vorbim”

Ecologistul Magor Csibi la ECOWEEK 2020 Cel mai important lucru pe care il putem face in privinta protejarii mediului este sa actionam in loc sa vorbim

„Cultura înseamnă felul în care ne comportăm într-o societate atunci când nimeni nu ne privește. Atunci când ne obișnuim să fim responsabili când nimeni nu ne vede, atunci când ne obișnuim să facem ceea ce este corect când nu primim nici o recunoștință sau mulțumesc, cultura se va schimba” a declarat ecologistul Csibi Magor în intervenția sa cu titlul „The connection between human and nature behaviour”, care a avut loc în data de 2 octombrie, în cadrul conferinței „Preserving the planet: How to reverse the trend?”, organizată la propunerea EUNIC Tel Aviv. La conferință au participat specialiști și oficialități de la instituții de specialitate și ministere ale mediului din Lituania, Austria, Grecia, Italia, Franța, Cehia, Ungaria și Israel.

Expert în domeniul mediului și fondator al publicației „Think Outside the Box”, Magor Csibi a participat, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, la conferința europeană organizată în cadrul ediției 2020 a ECOWEEK, eveniment internațional interdisciplinar derulat în perioada 2-4 octombrie 2020, care a inclus în program conferințe tip panel și workshop-uri pe tema ecologiei, sustenabilității și proiectării durabile.

Magor Csibi a subliniat importanța responsabilității și acțiunii individuale în procesul de prezervare și salvare a mediului, „când tu faci aceste lucruri, toți oamenii care te urmăresc vor începe și ei să se schimbe. Cel mai important lucru, și, de altfel, singurul lucru pe carede facto îl putem influența este ceea ce facem noi zilnic ca indivizi, ceea ce facem noi zilnic pentru ca acest sistem care pune câștigul înaintea stării de bine să fie schimbat.”

Responsabilizarea individului va conduce la îmbunătățirea calității vieții comunității în care trăiește, deoarece „suntem cu toții în această situație și în momentul în care realizezi că trăiești într-o comunitate și te gândești ce poți face ca individ pentru îmbunătățirea traiului comunității tale, atunci putem schimba sistemul”.

Deși societatea civică așteaptă, de multe ori, ca sistemele politice, organizațiile internaționale sau asociațiile de profil să aducă schimbarea semnificativă și soluționarea problemei, „cel mai important lucru pe care îl putem face în privința protejării mediului este să acționăm în loc să vorbim. Schimbarea nu poate veni de deasupra, ci va veni, și trebuie să vină, de la nivelul individual. Nu trebuie să convingem fiecare om de pe această planetă de salvarea naturii, ci trebuie să-i convingem pe oameni să le pese de ceilalți”, a adăugat Magor Csibi în încheierea intervenției sale în cadrul conferinței internaționale la care au mai luat cuvântul: arh. Maria Carmela Frate din Italia, dr. Andras Reith și designerEmese Pancsa din Ungaria, ing. Jaroslav Haimy Hyjanek din Republica Cehă, și arh. Maciej Siuda Pracownia din Polonia.

În încheierea conferinței, Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, a menționat contribuția clusterului EUNIC din Israel la organizarea conferinței internaționale din cadrul ECOWEEK 2020, în contextul în care din septembrie 2019, timp de un an, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a deținut președinția rotativă a cluster-ului EUNIC Tel Aviv (European Union National Institutes for Culture – Tel Aviv), fiind și coordonatorul participării EUNIC la ECOWEEK. Din cei 14 membri ai clusterului, 8 dintre aceștia au fost parteneri ai ECOWEEK 2020: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Ambasada Greciei, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez, Institutul Cultural Român și Ambasada Ungariei din Israel. Martin Salamon a subliniat că „această componentă de conștientizare socială a activității rețelei EUNIC, din care face parte și Institutul Cultural Român, este una foarte importantă. De aceea, pe lângă proiectele cultural-artistice organizate în comun în cadrul clusterului EUNIC din Tel Aviv, a cărei președinție am deținut-o pe parcursul ultimului an, am pus accent și pe participarea noastră în proiecte sociale, cum este și ECOWEEK Israel”.

Înregistrarea intervenției susținute de Csibi Magor la ECOWEEK 2020 poate fi vizionată pe canalul oficial de Youtube al ICR Tel Aviv: https://www.youtube.com/channel/UCrV8OAoQyKqOA7d1dGrFesQ 

Magor Csibi este activist pentru mediu, consultant în domeniul sustenabilității, în prezent conduce departamentul de Leadership al Trend Consult. Între 2017 și 2018, a fost directorul executiv al biroului World Wildlife Fund (WWF), cea mai mare organizație de conservare a naturii din lume, în Coreea de Sud, după ce a condus șapte ani biroul din România. În perioada 2007-2009 a fost vicepreședintele Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European. După terminarea mandatului, s-a dedicat în totalitate activităților de sustenabilitate a mediului și a predat la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj. În 2009, a fondat publicația „Think Outside the Box”, pe care a și coordonat-o în primii doi ani.

ECOWEEK este un eveniment internațional inițiat în 2005, în Grecia, ce reunește conferințe și workshop-uri pe tema ecologiei, sustenabilității și proiectării durabile. ECOWEEK este dedicat studenților și tinerilor profesioniști din domeniul arhitecturii, peisagisticii, urbanismului, design-ului și domeniilor conexe - sociologie, psihologie, comunicare și media, precum și tuturor celor care doresc să se implice activ în elaborarea de proiecte sustenabile și modele urbane ecologice pentru o viață echilibrată în oraș. Sub egida ECOWEEK, au fost organizate până în prezent peste 27 de conferințe internaționale și mai mult de 200 de ateliere de proiectare durabilă în peste 23 de orașe din întreaga lume (printre care: Atena, Tel Aviv, Londra, Roma, Milano, Copenhaga, Belgrad etc.) la care au participat mai mult de 4.000 de studenți și tineri profesioniști. Ediția 2016 a ECOWEEK a avut loc la București și s-a bucurat de mare succes în rândul publicului, unele dintre proiectele prezentate fiind ulterior implementate. Ediția ECOWEEK din acest an s-a desfășurat în perioada 2-4 octombrie 2020, exclusiv online, și a aniversat 15 ani de la înființarea ECOWEEK.