Degustări vizuale, sonore și literare de Ziua Europeană a Limbilor la Institutul Cultural Român. Noi evenimente multiculturale în seria Diagonale

Degustari vizuale, sonore si literare de Ziua Europeana a Limbilor la Institutul Cultural Roman Noi evenimente multiculturale in seria Diagonale

Vineri, 26 septembrie, și sâmbătă, 27 septembrie 2014, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București), Ziua Europeană a Limbilor va fi marcată printr-un program de evenimente artistice, culturale și culinare intitulat Degustări vizuale, sonore și literare. Manifestarea face parte din seria Diagonale, lansată de ICR în primăvara acestui an, serie dedicată multiculturalismului și dialogului între comunitățile naționale.
Programul cuprinde proiecții de film (Ţapinarii, regia: Petru I. Pap, Songs for a Museum, regia: Eliza Zdru și Dacia, dragostea mea, regia: Ştefan Constantinescu, Julio Soto), concerte (A.G. Weinberger, Jazzappella), o dezbatere (Dictaturile decapitate prin umor), o degustare de vinuri și mâncăruri tradiţionale (specifice minorităților sârbă, lipoveană, ucraineană, evreiască, maghiară, tătară), o reprezentație de teatru pentru copii (Punguța cu doi bani) și un atelier de confecționat păpuși (ambele cu actorii Teatrului „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea) și vernisajul unei expoziții de fotografie (Dialog de iubire, Mihaela Marin).
Prima întâlnire din seria Diagonale, intitulată Ce sunt Bucureștii?, desfășurată în luna martie, i-a avut ca invitaţi pe Markó Béla, Ioan Es. Pop și Márton Evelin, iar a doua, organizată în luna iunie a acestui an, a fost dedicată unei personalități marcante a teatrului evreiesc, Avram Goldfaden.

Accesul publicului este liber.

Program detaliat:

Vineri, 26 septembrie
Ora 18.00 - Dezbatere: Dictaturile decapitate prin umor Invitați: Bedros Horasangian, Doru Pop. Moderator: Péter Demény

Cea de a treia dezbatere din seria Diagonale este intitulată „Dictaturile decapitate prin umor”. Invitații noștri sunt scriitorii Bedros Horasangian, publicist cu nerv si cu mâhniri bine aduse din condei, și Doru Pop, al cărui fermecător volum, O telenovelă socialistă, este o victorie a bunei dispozitii în fața lipsei de fantezie. Vom vorbi, cu ei, despre modalitățile evadării prin zâmbet. Moderator: Péter Demény.

Ora 19.30 - Degustare de vinuri și mâncăruri tradiţionaleO călătorie prin bucătăriile minorităţilor naționale: sârbi, lipoveni, ucraineni, evrei, maghiari, tătari.
Vinuri oferite de Vigna SRL Recaș: Alb de Petro Vaselo (Chardonnay), Roșu de Petro Vaselo (Cabernet Sauvignon), Otarnița (Pinot Noir); AMB Wine Company SRL – Lechința: Feteasca Regală, Pinot Gris, Merlot; East West Impex SRL Carastelec (Sălaj): Friza (Feteasca Regala), Feteasca Regala, Rose (Pinot Noir) și Serve Ceptura SRL - Dealu Mare.

Ora 20.30 - Film: Dacia, dragostea mea, regia: Ştefan Constantinescu, Julio SotoO portretizare plină de umor a evoluției României de la comunism la capitalism, văzută prin prisma celui mai carismatic simbol românesc: automobilul Dacia. Documentarul „Dacia, dragostea mea” este o coproductie The Thinklab (Spania) si Hi Film (România), realizată cu sprijinul Programului Media EU, Consiliului Național al Cinematografiei din România, Channel 4 – Marea Britanie, SVT – Suedia și Televiziunii Române.

Ora 21.00 - Concert: A.G. WeinbergerChitarist de excepţie, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi TV, producător de albume, A.G.Weinberger a fost numit de critica de specialiate „Mr. Blues al României și „The Transylvanian Guitar Man“.


Sâmbătă, 27 septembrie
Ora 11.00 - Spectacol: Punguţa cu doi bani, Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu VâlceaDramatizare după Ion Creangă realizată de Ioan Brancu, șef de catedră la UNATC „Ion Luca Caragiale” din București, spectacolul a fost premiat la Festivalul Gulliver de la Galați în 2000 și a numărat sute de reprezentatii cu săli pline, atât în țară cât și în străinătate.

Ora 12.00 - Atelier de confecţionat păpuşi susţinut de actorii Teatrului „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea
Împreună cu actorii care mânuiesc păpușile, copiii vor învăța întâi să asambleze părţile principale ale acestora, apoi să le mişte. Se va lucra pe mai multe tipuri de păpuşi.
Atelier pentru copiii între 4 şi 10 ani.

Ora 13.00 - Degustare de vinuri şi mâncăruri tradiţionale Călătorie prin bucătăriile minorităţilor naționale: sârbi, lipoveni, ucraineni, evrei, maghiari, tătari.
Vinuri de Recaș, Lechința, Carastelec (jud. Sălaj) și Dealu Mare oferite de Vigna, AMB Wine Company, East West Impex și Serve Ceptura.

Ora 18.00 - Vernisaj: expoziţiei de fotografie „Dialog de iubire“ de Mihaela Marin
Fotograful de teatru nu se confruntă cu lumea, ci cu o realitate de gradul al doilea, realitate propusă de scenă. Mihaela Marin nu fotografiază totul, ci îşi impune punctul de vedere, alege, descoperă universul artiştilor, iubeşte scena, dar şi fotografia în egală măsură. Un dialog de iubire se instaurează între ei. Un schimb de priviri şi de emoţii egal împărtăşite.

Ora 19.00 - Film: Ţapinarii, regia: Petru I. Pap; Songs for a Museum, regia: Eliza Zdru;Țapinarii sunt o comunitate montană izolată a secoluluui XXI, în inima Maramureșului istoric. Documentarul lui Petru I. Pap oferă o prespectivă asupra acestui trib modern, prins în evoluția controversată a societății actuale. Realizatorul și-a propus să capteze esența acestei vechi forme de muncă și viață.
Documentarul semnat de Eliza Zdru, urmărește patru cântăreți polifonici de 84 de ani, pe drumuri, cântând în concerte pentru a-și promova primul și singurul album, meditând la un trecut mai fericit și la prezentul descurajant.

Ora 20.30 - Concert: Jazzappella
Jazzapella – Zoltán András, Ana Băncescu, Elena Moroșanu, Ana-Cristina Leonte, Bogdan Tudor și Mihail Grigore – își propune, cu fiecare concert, depășirea limitelor vocale umane. Repertoriul cuprinde hituri pop, piese de coloană sonoră, jazz classics, „chanson“ si compoziții originale. Membrii grupului au fost invitați să concerteze la festivaluri naționale și internaționale, în programul pentru 2015 figurând evenimente din Cuba, Marea Britanie și Dubai.