David Schwartz şi Alice Monica Marinescu sunt câştigătorii concursului de dramaturgie TALKING ABOUT BORDERS 2011

În urma jurizării care a avut loc în perioada 25-26 februarie 2012, juriul a desemnat câştigătoare piesa Nu ne-am născut în locul potrivit de David Schwartz şi Alice Monica Marinescu deoarece „vorbeşte despre o situaţie sensibilă şi urgentă în România de azi“. Juriul a avut în componență personalităţi ale lumii teatrale: Gerald Bauer (dramaturg principal la Theater der Jugend şi profesor la Reinhardt Seminar, Viena), Ada Hausvater (director general, Teatrul Naţional din Timişoara), Peter Spuhler (director general, Teatrul Naţional din Karlsruhe, Germania), Cristina Modreanu (critic de teatru, redactor-şef al revistei Scena.ro, selecţioner al Festivalului Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara), Axel Preuß (dramaturg principal şi director adjunct, Teatrul Naţional din Braunschweig, Germania). La ediția din acest an a concursului au participat 71 de autori.
David Schwartz a debutat la Teatrul Naţional din Iaşi cu România, te pup!, un spectacol „despre lipsa de perspectivă a vieţii pe plaiurile mioritice“. Regizorul şi-a găsit apoi în afara scenei oficiale mediul potrivit pentru producţii cu tematici incomode: mineriada din iunie 1990, situaţia chiriaş-proprietar din casele naţionalizate, traseul identitar al unei tinere de etnie romă într-o societate dominată de prejudecăţi. (Dilema Veche)
Alice Monica Marinescu este un om al teatrului tânăr: joacă, scrie şi este artist comunitar. A fost şi este implicată în multe proiecte de teatru cunoscute precum: „Tanga Project” sau proiectele de teatru comunitar „Turneu la Ţară” şi „Centrul de artă Vârsta 4”, de la Căminul Dr. Moses Rosen.
Nu ne-am născut în locul potrivit e o piesă construită în jurul problematicii minorităţilor din România. În baza unei documentări de trei ani la o casă pentru refugiaţi şi solicitanţi de azil din București, la un cămin evreiesc de bătrâni și la o tabără de refugiaţi afgani în Tadjikistan sunt descriși oameni de naționalități diferite. Trei femei și doi bărbați între 26 şi 74 de ani își relatează poveștile. Respectivele orizonturi culturale și religii specifice sunt problematizate de-a lungul poveștilor individuale. Astfel, lumea invizibilă a apatrizilor și a destinelor refugiaților prinde chip în toată complexitatea pe care o are în istoria contemporană.

Piesa Nu ne-am născut în locul potrivit are o scriitură vie, autentică și impresionează mai ales prin structura sa inovatoare, clară şi puternică. Fragmente şi extrase din Ghidul solicitantului de azil în România (cu trimiteri la paragrafe din Constituţia României) sunt utilizate ca liant între istoriile individuale. Altfel, cei doi autori ocolesc în mare măsură stilul uzual de expresie teatrală. Textul nu își propune nici să generalizeze, nici să exprime judecăți de opinie. Cu toate acestea, experiențele celor cinci contrazic teoria legislativă și traiul de zi cu zi din România.

TalkingAboutBorders.eu Drama Competition este un proiect derulat de Ministerul Afacerilor Europene și Internaționale din Austria și PEN-Club Austria în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ din Timișoara, și coordonat de regizorul Christian Papke. Lansat în 2005, concursul se desfășoară anual într-o țară din Europa de Est. În 2011, proiectul s-a adresat dramaturgilor români, invitați să participe cu o piesă inedită pe tema „Talking About Borders: The Life Experience in Times of Changes“.

Premiul concursului este în valoare de 3 500 EUR. De asemenea, câștigătorii vor beneficia de traducerea piesei în limba germană, publicarea ei într-o primă ediţie de 11 000 de exemplare, organizarea unei lecturi publice, montarea pe o scenă profesionistă şi prezentarea la Târgul de Carte de la Leipzig.