Dan Perjovschi la expoziţia internaţională „Last News” de la Gdansk

Vineri, 13 aprilie 2007, a avut loc, la Gdansk, vernisajul expoziţiei internaţionale Last News, realizată de către Centrul de Artă Modernă Laznia, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Varşovia şi sub patronajul onorific al domnului Pawel Adamowicz, primarul oraşului Gdansk. Din România a participat cunoscutul grafician şi desenator Dan Perjovschi, care expune alături de alţi unsprezece artişti din Germania, Italia, Liban, Portugalia, Polonia, Rusia, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Situat într-o fostă cazarmă dezafectată ridicată pe malul unuia dintre canalele principale ale vechiului oraş hanseatic, nu departe de portul medieval, Centrul de Artă Modernă Łaźnia a fost creat în 1998 cu misiunea de a promova expresiile cele mai inovatoare din artele vizuale contemporane. Ca atare, curatorii Centrului Łaźnia invită, îndeobşte, artişti experimentali cu cotă internaţională şi organizează expoziţii de grup pe teme actuale.

Expoziţia „Last News", imaginată de Magdalena Ujma şi Joanna Zielińska, sub coordonarea Małgorzatei Taraszkiewicz-Zwolicka, şi-a propus să examineze raportul dintre evenimentul istoric şi versiunile sale mediatice, modul în care realitatea curentă se transformă în ştire de presă. Cum era de aşteptat, nu au lipsit tonurile caustice la adresa unor importante personaje şi decizii politice internaţionale sau comentariile acide la adresa unor subiecte politice actuale, realizate cu tehnici diverse, între care cele mai frecventate au fost instalaţiile video.
Dan Perjovschi a aşternut direct pe pereţi desenele sale inconfundabile, care condensează un întreg comentariu social sau politic. Cele mai multe desene au pornit, ca pretext, de la războiul din Irak, constituindu-se în meditaţii despre violenţă şi utilizarea ei mediatică.

La vernisaj au participat aproximativ 70 de persoane. Expoziţia va fi deschisă până pe 20 mai 2007.

ICR Varşovia