Curatori ruși în galerii europene

Conferință dedicată programului EUNIC Russian – European Curatorial Exchange la Moscova
Pe 12 și 13 martie 2012 a avut loc la Moscova conferința internațională cu tema Instruirea generației următoare de lideri culturali și curatori de artă, manifestare dedicată programului EUNIC Russian – European Curatorial Exchange 2011. Programul a inclus rezidențe curatoriale în Austria, Franța Germania, Marea Britanie, România și Suedia. Inițiativa și-a propus să susțină tânăra generație de curatori implicată în dezvoltarea și modernizarea centrelor expoziționale, bienalelor și instituțiilor artistice din Rusia. Complementar dimensiunii formative, programul prilejuiește contacte ale curatorilor și instituțiilor de profil din Rusia cu potențiali parteneri din ţările Uniunii Europene.
Aleksandra Semenova, curatoare la Centrul Muzeal Krasnoiarsk, a fost selectată pentru rezidența în România, în perioada 30 septembrie – 30 noiembrie 2011, desfășurată cu sprijinul Institutului Cultural Român și în parteneriat cu Anaid Art Gallery și Universitatea Națională de Arte. Astfel, Alexandra Semenova a lucrat timp de două luni la Anaid Art Gallery din București, a susținut prezentări în cadrul cursurilor de muzeologie de la Universitatea Națională de Arte, a cercetat mediul artistic românesc, a vizitat muzee și galerii și a cunoscut artiști și curatori. Proiectul final al curatoarei a fost expoziția de fotografie și multimedia Siberia – the place to hide away. Expoziția a putut fi vizitată la Anaid Art Gallery în perioada 24 noiembrie – 8 decembrie 2012.
În cadrul evenimentului de la Moscova, participanții au rezumat experiența câștigată în cadrul rezidențelor curatoriale, și-au prezentat proiectele desfășurate cu sprijinul institutelor culturale membre EUNIC și au analizat rezultatele la care au ajuns.

Institutul Cultural Român a susținut prezența la această conferință a curatoarei române Diana Dochia, manager al Anaid Art Gallery, și a Alexandrei Semenova, care au vorbit despre experiența și concluziile primei rezidențe curatoriale ruse la București.

Conferința, organizată de British Council, Institutul Francez, Goethe-Institut, Forumul Cultural Austriac, Institutul Cultural Român și Ambasada Suediei în Rusia s-a desfășurat la Centrul Național pentru Artă Contemporană și la Institutul Strelka de Media, Arhitectură și Design din Moscova.

invitatie comunicat presa