Cristian Tudor Popescu susține conferinţa „Manipularea politică în filmul românesc“

Cristian Tudor Popescu sustine conferinta Manipularea politica in filmul romanesc

Pe 16 decembrie 2015, la sediul Institutului Cultural Român Berlin, va avea loc conferinţa "Manipularea politică în filmul românesc", susţinută de filmologul şi omul de presă Cristian Tudor Popescu. Evenimentul este organizat de către ICR Berlin, în colaborare cu Ambasada României la Berlin.

În contextul istoriei româneşti, europene şi universale în secolul XX, pe de o parte, al evoluţiei artei şi tehnicilor cinematografice, pe de altă parte, şi al curentelor ideologice în perioada Războiului Rece şi după acesta, folosirea directă sau subliminală a propagandei în producţiile filmice a devenit o practică folosită la scară largă. Prezenţa propagandei se regăseşte, sub diferite forme, în numeroase producţii cinematografice româneşti şi străine, încă de la apariţia acestui gen de artă.

Cristian Tudor Popescu este doctor în cinematografie al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, unde susține un curs de Tehnici de Manipulare și Propagandă în Cinematografie și Televiziune, şi membru al Uniunii Cineaștilor din România, este unul din cei mai avizaţi specialişti în domeniu.


Cristian Tudor Popescu

 (n. 1956 la Bucureşti) este scriitor, gazetar și filmolog. S-a făcut remarcat după 1989 ca jurnalist la ziarul Adevărul, precum şi în numeroase apariții în emisiuni televizate. În 2005 a plecat de la Adevărul, împreună cu o parte din redacție, și a fondat cotidianul Gândul, devenind directorul ziarului.  Deţine doctoratul în cinematografie, cu o teză pe tema propagandei și manipulării în filmul românesc. A fost declarat, pe baza sondajelor de opinie, de 4 ori consecutiv ziaristul și analistul politic nr. 1 al României, în anii 2005, 2006, 2007, 2008. Este deținător al premiului european pentru jurnalism al Fundației ZEIT Stiftung, în anul 2002. A fost distins cu Ordine dei Giornalisti, înmânat de către președintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, în decembrie 2004.