Convenția Română de Arhitectură și Design - ROCAD, ediția 2014

Cea de a treia ediție a Convenției Române de Arhitectură și Design (ROCAD) va avea loc în perioada 7-8 mai 2014 la Palatul Patriarhiei din București, având tema „Construim pentru o lume în schimbare”. Participă, în calitate de keynote speakeri ai evenimentului, zece personalități ale arhitecturii și designului internațional din opt țări.
Evenimentul este organizat de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti (UAUIM), în colaborare cu Primaria Municipiului București, ARCUB, Institutul Cultural Român, Institutul Francez din București și Forumul Cultural Austriac.
ROCAD aduce la București legende ale arhitecturii și designului internațional care joacă rolul de formatori ai studenților și tinerelor generații de arhitecți, designeri și urbaniști din România și de peste hotare.

Personalități invitate: Glenn Murcutt (AUSTRALIA) – laureat al premiul Pritzker 2002; Sigurdur Einarsson (ISLANDA) - laureat al premiului Mies van der Rohe 2013 (Harpa Concert and Conference Centre din Reykjavik); Paul Andreu (FRANȚA) – laureat al premiilor Grand Prix National d'Architecture, Cristal Globe și Premiul Academiei Internaționale; Ross Lovegrove (MAREA BRITANIE) – laureat al premiilor Red Dot Best of the Best (2010), Batimat Design Award (2009), Elle Decor (2006 ), Good Design (2006), maestru de Design la Royal College of Art (Londra ); Wolf D. Prix (AUSTRIA) – co-fondatorul biroului de arhitectura Coop Himmelb(l)au; laureat al premiului RIBA Awards (Royal Institute of British Architects); Juhani Pallasmaa (FINLANDA) – membru academician al Academiei Internaționale de Arhitectură, membru al Juriului Pritzker (Architecture Prize) din 2008; Rosa Cervera și Javier Pioz (SPANIA) - laureați ai premiului Golden Award Global din Singapore, pioneri în cercetarea Bionică și de Biomimetism; Gunny Harboe (SUA) - deținător al titlului "Tânărul Arhitect al anului 2001" decernat de American Institute of Architects și "Chicagoan of the Year" conferit de Chicago Magazine în 2010; Angelo Kokkino (SUA) - fondator și președinte al biroului de arhitectură Ghafari Associates, expert in aviație.
În cadrul ROCAD 2014 va avea loc dezbaterea publică „Statutul arhitectului din România într-o lume în schimbare“ miercuri, 7 mai 2014, începând cu ora 11.25, la care vor participa nume de referință din lumea arhitecturii românești. Dezbaterea va fi susținută atât de profesioniști din sfera academică, de specialiști cu putere de decizie la nivel local și național, dar și de remarcanți practicieni ai meseriilor de arhitectură și urbanism.

Programul ROCAD va include conferințe, vernisaje și festivități de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa. În zilele de 7 și 8 mai vor fi vernisate expozițiile de fotografie cu lucrări semnate de arhitectul islandez Sigurdur Einarsson (laureat al premiului Mies van der Rohe in 2013) și expoziția cu lucrările celor mai buni studenți spanioli, realizată sub îndrumarea renumiților arhitecți Rosa Cervera și Javier Pioz. Ambele expoziții vor fi evenimente în premieră în Europa de Sud-Est.

Detalii suplimentare: www.rocad.org.ro, tel. 021 231 27 36


program