- 27 May 2025
- Etichete IRCCU Veneția Conferință Tipografii
Proiectul de cercetare TYPARABIC, coordonat de doamna Cercet. şt. I dr. Ioana Feodorov (Institutul de Studii Sud–Est Europene din Bucureşti al Academiei Române), în parteneriat cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Departamentul de Studii asupra Asiei şi Africii Mediteraneene al Universităţii Ca’ Foscari de la Veneţia şi Institutul de Studii Sud–Est Europene din Bucureşti al Academiei Române, organizează Conferinţa internaţională „The Role of Italian Presses in Early Arabic Printing. A View from the East / Rolul tipografiilor italiene în publicarea de tipărituri arabe în secolul al XVIII-lea: o perspectivă dinspre Europa Răsăriteană”, manifestare ştiinţifică ce va avea loc în Aula Magna “Silvio Trentin” a Universităţii Ca’ Foscari de la Veneţia şi în Sala de Conferinţe a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică. Lucrările conferinţei vor fi împărţite în patru secţiuni şi vor reuni în total şaisprezece comunicări în perioada 27–29 mai 2025, fiecare secţiune fiind urmată discuţii.
Participanţii la conferinţă îşi propun să analizeze contextul publicării în secolul al XVIII-lea, în Europa Răsăriteană, în teritoriile otomane din estul Mediteranei şi la nordul Dunării, de tipărituri în limba arabă, lucrări liturgice, patristice şi polemice, pentru arabii creştini ortodocşi şi catolici. Astfel de tipărituri au fost publicate în Ţările Române pentru creştinii arabofoni din Imperiul Otoman, stând la baza legăturilor culturale şi spirituale ale spaţiului românesc cu Orientul Apropiat. După cum vor sublinia specialiştii ce vor susţine comunicări de specialitate în cadrul secţiunilor conferinţei, transferul de tehnologie tipografică din Ţara Românească şi din Moldova către ţinuturile orientale guvernate de Imperiul Otoman a fost deosebit de important pentru viaţa culturală şi spirituală a creştinilor arabofoni, la fel de relevant ca tipăriturile arabe publicate de tipografii de la Veneţia în veacul al XVIII-lea. În perioada 1700–1800, mai multe cărţi în limba arabă au fost tipărite în Ţările Române, iar prin utilizarea tehnologiei tipografice provenind din spaţiul românesc a apărut şi s-a consolidat o cultură scrisă şi tipărită locală în Siria şi Libanul de astăzi. Alte teme ce vor fi abordate în cadrul comunicărilor şi a discuţiilor pe marginea acestora, vor fi: contextul înfiinţării şi funcţionării tipografiilor cu caractere arabe în teritoriile aflate sub stăpânire sau suzeranitate otomană; legăturile credincioşilor Bisericii de rit bizantin din Antiohia cu Moldova şi Ţara Românească, prin intermediul călătorilor şi circulaţia cărţilor tipărite şi manuscriselor greceşti timpurii; rolul tiparului în păstrarea tradiţiei creştine şi în pătrunderea limbii arabe în slujbele bisericeşti, proces contemporan cu pătrunderea şi generalizarea limbii române în cărţile bisericeşti din Ţările Române; contribuţia primelor tipografii din Alep şi Beirut la apariţia mişcării de „renaştere” a culturii arabe creştine în primele decenii ale secolului al XIX-lea.
Manifestarea cultural–ştiinţifică, organizată cu finanţarea European Research Council din fondurile Proiectului de cercetare TYPARABIC, coordonat de doamna Cercet. şt. I dr. Ioana Feodorov, senior researcher la Institutul de Studii Sud–Est Europene din Bucureşti al Academiei Române, contribuie la consolidarea rolului Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de promotor al culturii române de specialitate în Italia. Manifestarea ştiinţifică reafirmă menirea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia de a promova valorile naţionale şi de a construi punţi între culturi, constituindu-se într-o „poartă deschisă” în Italia pentru cei care sunt interesaţi de orice aspect relevant al culturii şi istoriei României şi al multiplelor relaţii româno–italiene.