Conferința „Idel Ianchelevici - omul și opera" - în cadrul președinției României a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului

Conferinta Idel Ianchelevici - omul si opera" - in cadrul presedintiei Romaniei a Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldova și în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei organizează, luni 6 iunie, ora 11.00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei,  Conferința „Idel Ianchelevici - omul și opera", în cadrul manifestărilor dedicate președinției României a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

La conferință vor lua cuvântul: Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, E.S. Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Românei în Republica Moldova, Nagy Mihály Zoltán, vicepreședinte al Institutului Cultural Român,  Acad. Valeriu Matei, directorul  ICR Mihai Eminescu, Chișinău

Participanți:

Oana-Virginia Barbu (România), cercetător ştiinţific în cadrul Sectorului Arte vizuale şi arhitectură - perioada modernă (Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu" al Academiei Române) - „Efigii în alb. Contur și rezonanță în sculptura și desenele lui Ianchelevici"

Liliana Chiriac (România), şef Secţia Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Naţional de Artă al României, - „Traditie si modernitate in arta lui Idel Ianchelevici - Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul National de Arta al Romaniei."

Dan Basarab Nanu (România), director, Muzeul de Artă Vizuală Galați - „Idel Ianchelevici în colecțiile Muzeul de Artă Vizuală Galați"

Gheorghe Miron (România), artist plastic, colaborator științific, Muzeul de Artă Vizuală Galați - „Grafica lui Idel Ianchelevici"

Tudor Stavilă (Republica Moldova), șeful direcției artă și cultură al Institutului Patrimoniului al Academiei de Științe al Moldovei - „Dimensiunea belgiană a basarabeanului Idel Ianchelevici".

La finalul conferinței este programată proiecția filmului  documentar „IANCHELEVICI - o viaţă, o operă." realizat de Bernard Balteau şi Yvon Lammens.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldova continuă proiectul de recuperarea memoriei unor mari personalități ale culturii române, început prin instalarea unui bust Grigore Vieru în Parcul Central „Grigore Vieru" din oraşul Cahul și a bustului mitropolitului Iosif Naniescu în parcul central din orașul Sângerei, prin instalarea bustului sculptorului Idel Ianchelevici în Parcul central din orașul Leova.Astfel, marți, 7 iunie 2016, ora 11.00, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău organizează, la Leova, dezvelirea bustului sculptorului Idel Ianchelevici, lucrare finanțată de Institutul Cultural Român și realizată de artistul plastic din Republica Moldova, Anton Vlas și inaugurarea, în orașul Leova, cartierul Trandafirul Moldovei, a străzii Idel Ianchelevici.

La eveniment și-au anunțat prezența E.S. Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Românei în Republica Moldova, Nagy Mihály Zoltán, vicepreședinte al Institutului Cultural Român, Vitalie Gărgăun, primarul orașului Leova, acad. Valeriu Matei, directorul  ICR Mihai Eminescu, Chișinău, Anton Vlas, sculptor, împreună cu alți reprezentanți ai autorităților centrale și locale.

Idel Ianchelevici a lăsat o moştenire artistică  de mare valoare, în sculptura secolului XX şi pentru viitor. Născut în Basarabia, satul Leova (devenit oraș în 1918), la 5 mai 1909, într-o familie de ţărani evrei, micul Idel a fost pasionat de plămădirea unor figurine din lut, ceea ce a devenit treptat o preocupare permanentă. Aflat ca recrut, la Galaţi, el reuşeşte să realizeze busturile a 14 voievozi, la propunerea  comandantului regimentului, busturi care se află astăzi la Muzeul de Arte Vizuale din Galați. În 1931 se află la Liege, în Belgia, pentru a studia Artele Frumoase, absolvind şcoala cu Magna cum Laudae, în numai doi ani. În 1938 devine celebru cu lucrarea „Apelul" amplasată în la intrarea în oraşul belgian  Louvier. După război se stabileşte lângă Paris, în localitatea Maisons Laffitte, unde a organizat un muzeu propriu. În 1948 este desemnat ambasador cultural al Israelului în lume. Dintre cele peste 20 de monumente de for public realizate semnalăm: în faţa Primăriei din Saint Nikolas (Belgia) se află un monument intitulat „Verbul", apoi, în incinta fostului lagăr de concentrare de la Brendoenk, lângă Bruxelles, a fost ridicat monumentul „Deţinutul politic" iar simbolul orasului Liège este lucrarea sa "Le plongeur". În 1935 a expus lucrări la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles, participând totodată la Expoziţia Universală din acest oraş. În 1976, expune lucrări  la Teatrul Naţional din Bucureşti, cu prilejul vizitei suveranilor belgieni în România, pentru ca în 1985 să doneze 350 de desene în tuş şi opt sculpturi Muzeului Naţional de Artă al României. În 1990, omagiază martirii din decembrie 1989, donând două desene dedicate acestui moment. În acelaşi an recapătă cetăţenia română şi, în 1992, este ales Membru de Onoare al Academiei Române. Face o donaţie importantă Muzeului de Arte Vizuale din Galați, unde o sală poartă numele său.

A murit în localitatea Maisons Laffitte, la 26 iunie 1994.

Eseistul Ionel Jianu spunea - „Aşa cum lemnul nu ştie că poate deveni o vioară, marmura nu ştie că poate deveni o sculptură de Ianchelevici". Artistul plastic Idel Ianchelevici aparţine atât României, cât şi civilizaţiei europene şi a lumii.

PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR DEDICATE PREȘEDINȚIEI ROMÂNIEI A ALIANȚEI INTERNAȚIONALE PENTRU MEMORIA HOLOCAUSTULUI (IHRA)

 

Chișinău - Leova, 6 - 9 iunie 2016

Manifestări dedicate sculptorului Idel Ianchelevici

Luni - 6 iunie 2016

Loc de desfăşurare: Chișinău, Muzeul Național de Artă al Moldovei

ora 11.00 - ConferințaIdel Ianchelevici - omul și opera

Mesaje de salut:

·         Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei

·          E.S. Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Românei în Republica Moldova

·          Nagy Mihály Zoltán, vicepreședinte al Institutului Cultural Român

·          Acad. Valeriu Matei, directorul  ICR Mihai Eminescu, Chișinău

Comunicări:

  • Liliana Chiriac (România), şef de secţie la Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Naţional de Artă al României: Traditie si modernitate in arta lui Idel Ianchelevici - Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul National de Arta al Romaniei.
  • Tudor Stavilă (Republica Moldova), șeful direcției artă și cultură al Institutului Patrimoniului al Academiei de Științe al Moldovei: Dimensiunea belgiană a basarabeanului Idel Ianchelevici.
  • Dan Basarab Nanu (România), director Muzeul de Artă Vizuală Galați: Idel Ianchelevici în colecțiile Muzeul de Artă Vizuală Galați.
  • Oana-Virginia Barbu (România), cercetător ştiinţific în cadrul Sectorului Arte vizuale şi Arhitectură - perioada modern, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu" al Academiei Române, București: Efigii în alb. Contur și rezonanță în sculptura și desenele lui Ianchelevici.
  • Gheorghe Miron (România), artist plastic, colaborator științific, Muzeul de Artă Vizuală Galați: "Grafica lui Idel Ianchelevici.
  • Proiecția filmului  documentar  IANCHELEVICI - o viaţă, o operă, realizat de Bernard  Balteau şi Yvon Lammens.

Marți - 7 iunie 2016

Loc de desfăşurare: or. Leova

 

ora 11.00  - Parcul Central. Dezvelirea bustului sculptorului Idel Ianchelevici (autor Anton Vlas)

Alocuțiuni:

·         E.S. Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Românei în Republica Moldova

·         Nagy Mihály Zoltán, vicepreședinte al Institutului Cultural Român

·         Vitalie Gărgăun, primarul or. Leova

·         Acad. Valeriu Matei, directorul  ICR Mihai Eminescu, Chișinău

·         Anton Vlas, sculptor

12.30 -  Inaugurarea străzii Idel Ianchelevici, or. Leova, cartierul Trandafirul Moldovei.

Proiecții de filme

 

Miercuri, 8 iunie 2016

Loc de desfăşurare: Chișinău, Cinematograful Odeon (str. Mihai Eminescu 55)

19.00 - Proiecția filmului  „Cocoșul decapitat" (regia Radu Gabrea)

Alocuțiuni:

·        E.S. Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Românei în Republica Moldova

·         Acad. Valeriu Matei, directorul  ICR Mihai Eminescu, Chișinău

Miercuri, 8 iunie 2016

Loc de desfăşurare: Chișinău, Cinematograful Odeon (str. Mihai Eminescu 55)

19.00 - Proiecția filmului  „Călătoria lui Gruber" (regia Radu Gabrea)