Conferință dedicată arhivei patrimoniului evreiesc din România la sediul ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza și găzdui, în data de 13 aprilie 2023, de la ora 18:00, conferința cu titlul „Arhiva patrimoniului evreiesc din România: din pod și până pe paginile istoriei”. Manifestarea, desfășurată în limba ebraică, la sediul Institutului, va avea loc în colaborare cu AMIR (Organizația Evreilor Originari din România).

Proiectul va reprezenta episodul inaugural al unei serii de conferințe menite să prezinte și să promoveze, în rândul publicului larg, unica arhivă din Israel care se ocupă în totalitate cu colectarea și administrarea materialelor legate de evreimea românească.

Programul evenimentului din data de 13 aprilie va include prezentări susținute de Elinor Kroitoru, consultantă în domeniul arhivelor și al conservării patrimoniului evreiesc, alături de Yehoshafat Pop, arhivar si istoric. Aceștia vor vorbi despre colecționarea, conservarea, și crearea accesibilității acestor materiale pentru publicul larg.

Scopul general al acestei serii de conferințe este de a face cunoscute atât semnificația, cât și importanța existenței unei arhive a evreilor români în Israel, subliniind oportunitatea fiecăruia de a putea contribui la acest proiect de mare valoare, întrucât amintirile fiecărui evreu de origine română din Israel pot deveni o poveste a întregii comunități.