Conferința „Covoare anatoliene din Transilvania”, organizată la ICR Istanbul

„Covoare anatoliene din Transilvania”, conferința organizată în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură, are loc la sediul ICR Istanbul, în data de 9 octombrie 2019, ora 19.00 și este susținută de Stefano Ionescu, expert și colecționar de covoare orientale.  Evenimentul include o prezentare multimedia, având ca subiect principal bogata și valoroasa colecție de covoare otomane, existente în unele biserici și muzee din Transilvania.

După cum se știe, Transilvania deține cea mai bogată și mai bine conservată colecție de covoare otomane din afara spațiului islamic. Este vorba despre aproape 400 de exemplare, databile între sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVIII-lea, perioada de vârf a producției de textile otomane, și care aparțin grupurilor clasice Holbein, Ushak, Lotto, Selendi și așa-numitele covoare „Transilvania“.

Stefano Ionescu (născut la Timișoara și rezident de peste 35 de ani la Roma) este specialist în covoare orientale. De aproape 20 de ani s-a dedicat studiului și promovării culturale a moștenirii textile transilvănene. Primul său volum, Antichi Tappeti Ottomani in Transilvania, publicat în engleză, germană, română și maghiară este considerat de specialiști lucrarea fundamentală pe această temă. Cartea a primit Premiul Academiei Române pentru Istoria Artei și constituie un eveniment rar, în cadrul publicațiilor dedicate colecțiilor de covoare. Pentru a dovedi originea anatoliană și pentru a explica prezența acestor covoare în Transilvania, Stefano Ionescu a realizat un studiu cuprinzător, despre întreaga colecție de la Biserica Neagră și despre alte importante colecții aflate în biserici și muzee din România și din afara României. În prezent, autorul colaborează cu mai multe reviste de specialitate, organizează expoziții și excursii de studiu, la care sunt invitați iubitorii de covoare orientale.

Conferința de la sediul ICR Istanbul se adresează atât specialiștilor, colecționarilor și mediului academic, cât și publicului larg. Prezentarea evidențiază valorosul patrimoniu imaterial din interiorul arcului carpatic, multiculturalismul din România, turismul românesc – prin repere culturale, lăcașuri de cult (biserici fortificate) sau colecții (Muzeul Național Brukenthal din Sibiu).