Concertul "România în muzică: tradiție și confluențe" cu ocazia Zilei Naționale a României sărbătorită la MADRID la 1 decembrie 2020


Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României de la 1 decembrie, Reprezentanța Institutului Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei organizează un concert special susținut de Cvartetul Arte Clásico. Anul acesta, mai mult ca oricând, într-o perioadă dificilă pentru noi toți, muzica ne unește și creează punți culturale puternice între România și Spania. Dedicăm acest concert tuturor celor care lucrează în domeniul sănătății, celor care salvează vieți, celor aflați în suferință și tuturor melomanilor.

Cu ocazia celei de-a 102-a aniversări a Marii Uniri Române și pentru a sărbători Ziua Națională a României la Madrid, cvartetul de coarde Arte Clásico oferă un concert cu un program variat: lucrări cunoscute și îndrăgite din repertoriul românesc și spaniol ca expresie a legăturilor puternice între două culturi.

Programul concertului va include lucrări de: Paul Constantinescu, Concert pentru cvartet de coarde, Joaquín Turina, Rugăciunea toreadorului op. 34, Ciprian Porumbescu, Balada, Manuel de Falla, Dansul  ritualic al focului (din baletul El Amor Brujo), Béla Bartók, Dansuri populare românești, și George Enescu, Rapsodia Română nr. 1 (transcriere pentru cvartet de coarde de Eusebiu Gavril Sandu), cea mai cunoscută lucrare internațională a compozitorului.

Concertul "România în muzică: tradiție și confluențe"

Data și oră: marți, 1 decembrie, transmis pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român de la Madrid la ora 19.00

Locație: Academia Regală de Arte Frumoase San  Fernando din Madrid

Cvartetul Arte Clásico s-a născut din entuziasmul a patru muzicieni  membri ai Orchestrei Spaniole de Radioteleviziune. În 2009, cvartetul și-a făcut debutul într-un concert difuzat de Radio Clásica de la Teatrul Monumental din Madrid, interpretând lucrări de Zoltan Kodaly, Paul Constantinescu și Leo Weiner. De atunci cvartetul și-a continuat cariera profesională, oferind concerte în cele mai importante locuri din Madrid și din țară. Se remarcă concertele de la Institutul Cervantes din Madrid, Teatro Thalía din Lisabona, Casa de América, Teatro Auditorio de Altea, Teatro Monumental de Madrid și participarea intensă la ciclul de muzică de cameră al orchestrei Radiodifuziunii spaniole. Lucrări precum Cvartetul American și Cvintetul de Dvorak, Dansurile românești semnate de Béla Bartok sau Vederile la mare ale lui Eduard Toldra au stârnit admirația și afecțiunea publicului spaniol alături de recunoașterea nivelului artistic și al profesionalismului artiștilor.


În 2018 au cântat la Teatrul Thalía din Lisabona în schimbul cultural între Orquestra de RTVE și Orquesta Metropolitana de Lisboa. Într-unul dintre concertele oferite recent în ciclul Las Noches del Monumental, cvartetul a abordat un stil diferit si anume, jazz-ul. Adaptările unor mari teme pentru cvartetul de coarde au fost primite cu mare entuziasm de către public.

Repertoriul cvartetului Arte Clásico variază de la perioada clasică la cea contemporană, fiind constant reînnoit de pasiunea și dedicația tinerilor săi membri, uniți de harul lor pentru muzica de cameră.

MARIAN MORARU vioară
LAVINIA MORARU vioară
SERGIO SÁEZ violă
JAVIER ALBARÉS violoncel

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cu colaborarea prețioasă a Academiei Regale de Arte Frumoase San Fernando din Madrid.