Colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX“, organizat la El Corte Inglés din Lisabona

Colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX“, organizat de  Institutul Cultural Român de la Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză, în parteneriat cu Direcția de Activități Culturale de la El Corte Inglés, a avut loc pe  11 octombrie. 

Evenimentul a avut loc în sala de conferințe „Âmbito Cultural“ de la El Corte Inglés din Lisabona și i-a avut ca invitați protagoniști pe profesorii Ciprian Vălcan, Paulo Borges și Ricardo Gil Soeiro.

În deschiderea colocviului au luat cuvântul João Pereira de Faria, director de Comunicare al Direcției Culturale de la El Corte Inglés și Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona. 

„Departamentul Âmbito Cultural ne-a oferit extraordinara șansă de a prezenta o serie de personalități marcante ale culturii române. La sfârșitul lunii trecute am avut prilejul să vorbim despre Constantin Brancusi, acum ni s-a deschis posibilitatea de a-l înfățișa pe Emil Cioran, una dintre cele mai puternice, dar și mai controversate personalități pe care filosofia și literatura secolului XX le-a dat lumii“, a spus Daniel Nicolescu. 

În cadrul colocviului, Ciprian Vălcan a prezentat în limba franceză conferința cu titlul „Cioran sau călăul iluziilor“, iar Ricardo Gil Soeiro și Paulo Borges au susținut în limba portugheză conferințele „Despre plâns și râs: înțelepciunea implacabilă a lui Cioran“ și respectiv „Dorul și nostalgia absolutului la Fernando Pessoa și Emil Cioran“. Conferințele au fost amplu ilustrate cu proiecții fotografice avându-l ca subiect pe marele filosof de origine română.

La eveniment au fost prezente peste 60 de persoane, între care public portughez fidel evenimentelor culturale El Corte Inglés, profesori și studenți de la Universitatea din Lisabona, cursanți ICR Lisabona.

Colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX“ a fost al doilea proiect dintr-o serie de colocvii organizate de ICR Lisabona împreună cu Ambasada României în Republica Portugheză în a doua parte a anului 2019, la El Corte Inglés, care își propune să aducă în atenția publicului portughez viața și opera unor importante personalități culturale române.