"Colivia", în regia lui Adrian Sitaru, câștigător al Marelui Premiu la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Vila do Conde

Scurtmetrajul Colivia, în regia lui Adrian Sitaru, a fost distins cu Marele Premiu City of Vila do Conde al Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Vila do Conde din Portugalia, desfăşurat în perioada 3-11 iulie 2010. În cadrul festivalului au fost prezentate, în Competiţia internaţională, Colivia, în regia lui Adrian Sitaru şi Derby, în regia lui Paul Negoescu, precum şi o selecţie de scurtmetraje româneşti recente, realizată de asociaţia ESTE'N'EST, în cadrul secţiunii Panorama Europeană. Cu sprijinul ICR Lisabona, au fost prezenţi la eveniment Paul Negoescu, regizorul filmului Derby, Monica Adela Gorgan, producătorul principal al filmului Colivia de Adrian Sitaru, şi Mihai Mitrică, reprezentantul Asociaţiei ESTEN'N'EST.

Curtas Vila do Conde, ajuns în acest an la cea de-a 18-a ediţie, este cel mai important festival de scurtmetraje din Portugalia şi unul dintre cele mai prestigioase din Europa. Au fost proiectate aproximativ 200 de filme, de diverse genuri: animaţie, ficţiune, documentare, cinema experimental şi video muzical.

Programul competiţional al festivalului a cuprins opt secţiuni: Competiţie internaţională, Competiţie naţională, Take One! – secţiune care promovează filmele realizate de şcolile de cinema şi audiovizual din Portugalia, Curtinhas – scurtmetraje pentru publicul foarte tânăr, Remixed – competiţie de cinema experimental, In Progress – secţiune care urmăreşte cariera regizorilor prezentaţi de festival în ediţiile anterioare, In Focus – retrospective ale creaţiilor unor regizori, Program special. Alături de cele opt secţiuni, există şi un important târg de scurtmetraje, aflat la cea de-a 14-a ediţie, rezervat profesioniştilor din industria cinematografică.

Pentru a promova câteva dintre cele mai valoroase şi recente creaţii ale cineaştilor români, ESTE'N'EST a realizat o selecţie de scurtmetraje care a început să facă turul festivalurilor internaţionale şi naţionale. Au fost selectate Outrageously disco de Nae Tănase, Muzica în sânge de Alexandru Mavrodineanu, Betișoare rock'n roll de Cristian Pascariu, Vera vs The Library Bear de Luiza Pârvu.

Detalii despre festival: www.curtas.pt